Ange ditt sökord

De transplanterade vaginorna har enligt forskarna fungerat bra i upp till åtta år. Foto: Shutterstock

De transplanterade vaginorna har enligt forskarna fungerat bra i upp till åtta år. Foto: Shutterstock

Lyckat försök med odlade vaginor

Fyra kvinnor som hade medfödda missbildningar har fått nya vaginor implanterade. 

Annons:

Det är forskare i USA som publicerat en pilotstudie i tidskriften Lancet.

Medfödd tillbakabildning

Gemensamt för de fyra kvinnorna var att de på grund av det så kallade Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser-syndromet hade en medfödd tillbakabildning av vaginan och andra reproduktionsorgan.

När kvinnorna var mellan 13 till 18 år fick de därför genomgå transplantationer. 

“Odlade” nya vaginor

För att få fram de nya vaginorna tog forskarna biopsier (prov från levande kroppsvävnad) från kvinnornas tillbakabildade vagina. Sedan kunde man på en rörliknande byggställning av nedbrytbart material odla olika cellager av muskelceller och epitelceller (specialiserade celler som bygger upp epitel och olika typer av körtlar).

De nya vaginorna opererades sedan in i patienterna och har fungerat bra i upp till åtta år rapporterar forskarna i den första rapporten sedan transplatationerna genomfördes. 

Graviditet teoretiskt möjligt

Hos två av kvinnorna är vaginan kopplad till livmodern och det skulle därmed vara teoretiskt möjligt att bli gravid och slutföra en graviditet även om ingen av kvinnorna hittills har blivit gravida. 

Däremot rapporterar kvinnorna om normala nivåer av åtrå, upphetsning, orgasm och fuktning av slidans slemhinna. De upplevde även att det gick bra att smärtfritt genomföra samlag.

Källa: Dagens medicin

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: