Ange ditt sökord

Att behandla högt blodtryck effektivt kan hjälpa till att minska risken för att personer ska drabbas av hjärtsvikt senare i livet. Foto: Shutterstock

Att behandla högt blodtryck effektivt kan hjälpa till att minska risken för att personer ska drabbas av hjärtsvikt senare i livet. Foto: Shutterstock

Livsstilssjukdomar kan ge hjärtsvikt tidigare än väntat

Att drabbas av övervikt och andra livsstilsrelaterade sjukdomar, riskfaktorer, vid 45 års ålder kan orsaka hälsoproblem på ålderns höst tidigare jämfört med andra som inte har några sådana riskfaktorer.

Annons:

Det visar en amerikansk studie som i sin tur baseras på fyra olika så kallade långtidsstudier där människor under en längre tid har följts av forskare. 

Drabbades tidigare av hjärtsvikt 

När forskarna gick igenom de fyra studierna utgick de från personer som var 45 år. Vad man kunde se var att de personer som var överviktiga, hade diabetes eller led av högt blodtryck, det vill säga hade riskfaktorer, i genomsnitt drabbades av hjärtsvikt redan tjugo år senare, vid 65 års ålder. För den som led av alla tre riskfaktorer låg risken för hjärtsvikt på 70 procent i jämförelse med andra grupper i studien.

Hos personer som inte hade någon av riskfaktorerna förekom hjärtsvikt vanligtvis först vid 80 års ålder, alltså hela 15 år senare jämfört med de som hade riskfaktorer. 

Smygande skador

Övervikt, diabetes och högt blodtryck orsakar gradvisa skador på hjärtat, som inte nödvändigtvis behöver vara särskilt stora. Däremot leder det till att riskfaktorerna ökar och skadorna kommer smygande med åren och man kan märka detta först senare när patienten redan utvecklat hjärtsvikt. Det säger Lars Lund, hjärtläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, till Sveriges television. 

Lars Lund menar att det därför är viktigt att vara medveten om att den här typen av riskfaktorer, som många gånger kopplas till livsstil, kan påverka risken för hjärtsvikt längre fram. Därför är det bland annat viktigt att i god tid behandla bland annat högt blodtryck konstaterar Lars Lund.

Annons:

Källor:

Sveriges television

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: