Ange ditt sökord

Utan koppel på isen riskerar du din hunds liv genom att försvåra för en räddningsinsats om hunden skulle gå igenom isen. Foto: Shutterstock

Utan koppel på isen riskerar du din hunds liv genom att försvåra för en räddningsinsats om hunden skulle gå igenom isen. Foto: Shutterstock

Livsfarligt att inte koppla din hund på isen

Genom att använda rätt utrustning, tänka smart och om olyckan är framme, aldrig linda in en våt och kall hund i filtar kan både du och din hund njuta av vinterns härliga och säkra isar. 

Annons:

Säkerheten på isen är viktig för såväl människor som hundar för då undviker du att olyckan är framme och kan istället ha en härlig dag på isen.

Mörkertalet högt

I genomsnitt drunknar minst mellan trettio till fyrtio hundar om året men man tror att mörkertalet är högre.

De allra flesta hundar som omkommer i drunkningsolyckor omkommer under vinterhalvåret, till skillnad från människor där drunkningstillbud är vanligare under sommarhalvåret.

Glömmer att tänka säkert 

Även om antalet människor som tänker på issäkerhet alltid kan bli fler så är många idag medvetna om vikten av att ta med hjälpmedel som isdubbar och säkerhetslinor när vi är ute på isen. 

Samma säkerhetstänk finns dock för hunden som inte alltför sällan får följa med ut en härlig vinterdag. Om olyckan är framme kan det snabbt uppstå fara för hundens liv vilket statistiken visar eftersom antalet drunkningstillbud på vintern är högre än under sommarhalvåret.

Tänk säkert – använd en rejäl sele och långt koppel

Agria Djurförsäkring går nu ut och informerar allmänheten om vikten av att tänka säkert när du tar med dig hunden ut på isen. Patrik Olsson, affärsområdeschef för smådjur på försäkringsbolaget, förklarar att man från försäkringsbolagets sida vill se att fler använder en rejäl hundsele som är kopplad till en lång lina.

Med hjälp av linan går det lättare att rädda en hund som går igenom isen, något som kan vara svårt om hunden är lös. En sådan sele med tillhörande lina är ett enkelt sätt att rädda hundliv i akuta situationen när isen brister. Utan lina och sele, sämre förutsättningar för att kunna få upp din hund ur vattnet och risken att hunden drunknar ökar.

Locka tillbaka hunden från isen – undvik att själv gå ut

En annan potentiellt farlig situation som kan uppstå är om hunden själv tassar ut på isen. Då är det lätt att som ägare få panik och reflexmässigt springa efter utan att kanske tänka på om isen håller även för en människa. Då kan den farliga situationen snabbt förvandals till en livsfarlig situation för såväl hund som ägare.

Om hunden tassat ut på isen så är det bättre att försöka locka tillbaka hunden till säker mark genom att använda tillrop, godis, någon leksak som är med eller bara promenera därifrån. De flesta hundar följer efter om de ser sin ägare ge sig av. 

Så värmer du en kall hund – linda aldrig in din hund 

Om hunden har gått igenom isen, eller trillat i vattnet under vinterhalvåret, blir hunden snabbt nedkyld. Då är det framförallt viktigt att få hunden torr. Här kan du tänka på att om du, vilket kanske känns naturligt, lindar in din hund i filtar bildas ett omslag som är iskallt och försämrar hundens situation. 

Fokusera med andra ord istället på att hunden blir helt torr och linda inte in hunden i filtar. Att återfå en normal kroppstemperatur kan ta minst ett dygn för hunden och under tiden kan du massera och ta hand om hunden för att den ska må så bra som möjligt. Massera hela kroppen och se till att den rör på sig efterhand som den blir piggare. Om du känner att det föreligger direkt och allvarlig fara för hundens hälsa och välbefinnande ska du alltid åka in till en veterinär.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: