Ange ditt sökord

Genom att ha lite extra hull i medelåldern, styrketräna och äta hälsosamt, kan du som kvinna minska risken för frakturer. Foto: Getty Images

Genom att ha lite extra hull i medelåldern, styrketräna och äta hälsosamt, kan du som kvinna minska risken för frakturer. Foto: Getty Images

Lite extra vikt skyddar skelettet efter klimakteriet

En ny studie från Lunds universitet har avslöjat att några extra kilon och en hälsosam livsstil kan vara nyckeln till att stärka skelettet under klimakteriet. Forskningen visar att kvinnor som väger mindre än de gjorde i sin ungdom eller går in i klimakteriet i tidig ålder har en ökad risk för benbrott, särskilt i handleder, ryggkotor och lårbenshalsar.

Annons:

Ny forskning fokuserar på att identifiera faktorer relaterade till reproduktiv historia och viktförändring som är kopplade till första fraktur hos medelålders kvinnor. Totalt ingick 18 326 kvinnor från Malmö Diet and Cancer-studien. Deltagarna inkluderades mellan 1991 och 1996 och följdes till 2016, det vill säga under omkring 14 år. Man identifierade därefter den första frakturen som påverkade ryggraden, thoraxkorgen, övre och nedre extremiteter, analyserade data och kunde se samband för risk för fraktur.

Klimakteriet, den period då östrogennivåerna sjunker, kan göra skelettet mindre tätt och mer skört. Dessutom kan balansen försämras under övergångsåldern, vilket ökar risken för frakturer hos kvinnor. Men det visar sig att fysisk aktivitet, hälsosam kost och att ha några kilon extra kan fungera som skydd för skelettet när det blir skörare.

Tidig menopaus ger ökad risk för fraktur

En intressant observation i studien var att kvinnor som går igenom klimakteriet före 40 års ålder, känd som prematur menopaus, inte visade någon ökad risk för benbrott. Detta skulle kunna bero på att kvinnor som upplever klimakteriet tidigt kanske söker vård oftare och får behandling som stärker deras skelett, vilket kan förklara den skyddande effekten.

Däremot visar resultaten att kvinnor som går in i tidig menopaus, mellan 40 och 45 års ålder, har en ökad framtida risk för fraktur. Detta tyder på att denna grupp kanske inte får tillräckligt med uppmärksamhet från vården när det gäller benhälsa. Därför kan det vara viktigt att dessa kvinnor också undersöks för benskörhet och får behandling när det behövs. Självrapporterad viktnedgång sedan 20-årsåldern var också associerad med framtida risk för fraktur.

Kort om klimakteriet

Klimakteriet börjar oftast några år före menopausen, som är den tidpunkt då kvinnans sista menstruation inträffar och som vanligtvis sker vid 51-52 års ålder. Klimakteriet fortsätter sedan i flera år efter menopausen. Om menstruationen upphör före 45 års ålder räknas det som tidig menopaus, medan om den upphör före 40 års ålder anses det vara prematur menopaus eller ovariell svikt.

Vikten viktig vad gäller skeletthälsan

Vikten spelar en avgörande roll i skelettets hälsa. En viss mängd fettvävnad kan hjälpa till att öka östrogennivåerna i kroppen, vilket är fördelaktigt för skelettet. Dessutom fungerar vikten som en belastning på skelettet och bidrar till dess styrka. Dessutom kan lite extra vikt fungera stötdämpande om man skulle falla.

Kostens betydelse för skelettet

Studien betonar också betydelsen av en balanserad kost som inkluderar kalcium och D-vitamin. Mat som mjölk, ost, broccoli, grönkål, nötter och fet fisk anses vara gynnsam för benhälsa. Dessutom rekommenderas korta perioder i solen varje dag för att stödja D-vitaminproduktionen.

Sammanfattningsvis visar denna forskning att ha några kilon extra, en hälsosam livsstil och regelbunden vård kan vara avgörande för att skydda skelettet under klimakteriet. Att vara medveten om dessa faktorer och ta hand om sin benhälsa kan bidra till ett mer aktivt och friskt liv under övergångsåldern.

Läs mer om klimakteriet.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: