Ange ditt sökord

De flesta skosulor på vinterskor är inte utformade för snö och is - tester visar att vinterskor är riktigt usla ur halksynpunkt, enligt forskare. Foto: Shutterstock

De flesta skosulor på vinterskor är inte utformade för snö och is - tester visar att vinterskor är riktigt usla ur halksynpunkt, enligt forskare. Foto: Shutterstock

Forskare: De flesta vinterskor klarar inte halka

De flesta vanliga vinterskor som finns på marknaden är riktigt usla ur halksynpunkt.

Annons:

Det säger Viveca Wallqvist, forskare inom bland annat materialvetenskap på forskningsinstitutet Rise och som tidigare i år undersökte vanliga vinterskor som säljs i Sverige.

Undersökte vad sulorn var gjorda av

Risken för att halka och skada sig under vinterhalvåret hänger inte bara på snöröjningen utan även på vad du har på dig på fötterna. Inledningsvis valde forskarna att ta reda på vilka skor folk faktiskt har på sig under vintern, något man undersökte på befolkningen i Luleå i norra Sverige.

När man hade fått en uppfattning om detta plockade man fram de skor som man valt ut och testade dessa.

Nedslående resultat

Viveca Wallqvist menar att resultatet man fick fram var nedslående av flera olika anledningar. Skorna folk bar exempelvis inte utformade för vinterbruk, det kunde vara sneakers eller finare stövletter med släta sulor.

Vad som däremot framkom var att även de skor som sålts som rejäla vinterskor inte var någon höjdare att ha på fötterna. Kängor och skor som ska vara anpassade för just vintern visade sig ha sulor med gummi som blev alldeles för hårt i kylan och mönster som inte var tillräckligt för isiga vägbanor.

Vinterskor ingen garanti för att inte vara hala

Många av skorna var vinterfodrade men det är ingen garanti för att sulorna inte är hala menar Viveca Wallqvist. Vidare konstaterar hon att eftersom det bara finns ett begränsat antal tillverkare av sulor, som är en separat bransch inom skobranschen, riskerar samma typ av sulor att sitta på skor av flera olika märken.

Sulorna i testet var verkligen inte bra vilket bekräftas genom ett liknande test som utfördes i Kanada och där ett hundratal skor testades för halka. Endast ett handfull par skor uppvisade ett bra resultat även i det testet. Många sulor hade en inblandning av mörkt material för att göra dem motståndskraftiga mot UV-strålning vilket gör dem mer slitstarka. Vad forskarna såg var att det är mycket kimrök, eller kol, som används men kolet är friktionshämmande vilket gör sulorna extra hala.

Viktigt med mönster

För att en sko ska vara bra att bära i vinterväglag krävs att det finns ett ordentligt mönster med djup i rörelseriktningen och helst också snett mot den.

Vidare är det bra med en stor och bra greppyta så att sulan får kontakt med underlaget.

Vill underlätta för konsumenten

Forskarna ska nu träffa skobranschen dels för att diskutera reslutaten men också för att eventuellt ta fram ett system för märkning av skor ur halksynpunkt. Detta för att underlätta för konsumenten att hitta rätt i handeln då en sula som till exempel är mjuk i affären inte behöver innebära att de behåller mjukheten på snö och is.

Fakta: Bra skor i halka

  • Skor för vinterbruk bör ha en sula som inte blir för hård i kyla, då blir greppet sämre. Mönster bör vara kraftigt i rörelseriktningen, och gärna också snett mot den.
  • Dobbar som sätts på utanpå skon kan fungera bra, men materialegenskaperna i metallen och gummit kan variera.
  • Det finns också lösa skruvdobbar att skruva i vilka grova sulor som helst.
  • Det finns vissa skotillverkare som jobbar särskilt med just att förhindra halka, exempelvis med inbyggda dobbar som sjunker in i sulan, och med särskilt mjukt gummi. Det finns också skor med inblandning av olika partiklar i sulan som ger en sandpapperliknande syta.
Annons:

Källor:

Forskningsinstitutet Rise

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: