Ange ditt sökord

Skydd under hälen är effektivast, det visar en undersökning från Luleå tekniska universitet. Foto: Shutterstock

Skydd under hälen är effektivast, det visar en undersökning från Luleå tekniska universitet. Foto: Shutterstock

Så undviker du att halka ute – det mest effektiva skyddet

När snön faller över hela landet blir det halt för fotgängare i alla åldrar. Det finns särskilt ett skydd som håller dig på benen när du är utomhus och det gäller att du använder det rätt.

Annons:

Cirka 25 000 personer uppsöker varje år akuten efter att ha halkat på snö eller is. En tredjedel av dem halkar på tomten eller i bostadsområdet. Över 40 procent halkar på väg, trottoar eller liknande. 

Använd halkskydd 

Det bästa skyddet mot halkan, använd halkskydd på skorna när du är ute. Det är ett bra sätt att undvika halkolyckor. Halkskydd är effektivast när du går på is eller hårdpackad snö. Halkskydd och broddar finns i många olika modeller. 

Det finns halkskydd som täcker hela foten, hälen eller bara framfoten.> 

Skydd under hälen mest effektivt

Skydd under hälen är effektivast, det visar en undersökning från Luleå tekniska universitet. Prova dig fram till vilken sort som passar just dig bäst. Små steg, halkskydd och fysisk träning tar dig genom vintern så halksäkert som möjligt.Lillemor Lundin Olsson är professor vid institutionen för Samhällsmedicin och rehabilitering på avdelningen för sjukgymnastik vid Umeå Universitet och expert på att förebygga fallskador.

– Det är absolut viktigast att ha halkskydd under hälen, säger Lillemor Lundin Olsson till sajten Veteranen.se.Anledningen till att det är viktigast att ha halkskydd på hälen är att det är den vi sätter i först när vi går. Det blir stor kraft på liten yta, och är det halt är det ofta när vi sätter i hälen som foten halkar iväg.

Ett tips när det är halt ute är därför att försöka “gå med hela foten”. Ju större yta av fotsulan som är mot underlaget, desto högre blir friktionen.

Broddar minskar antalet fall

Broddar under skorna har positiv effekt för att minska antalet fall utomhus på vintern. Dessvärre använder folk ofta fel typ av halkskydd, eller struntar i dem.

Lillemor Olsson menar att det är dels för att halkskydd kan vara svåra att ta på sig och dels för att många halkskydd gjorda för joggingskor och inte fungerar bra på vanliga skor.

Så går du säkert

  • Ta kortare steg än normalt.
  • Böj knäna litegrann, och luta dig en aning framåt når du går.
  • Sänk din tyngdpunkt och försök gå så att hela sulan kommer i kontakt med marken.
  • Var uppmärksam när du börjar gå från stillastående, eller när du ändrar hastighet. Det är ofta vid sådana tillfällen som fall kan inträffa.
  • Komplettera promenaderna med balansträning och även koordinationsträning. Gärna i kombination med styrketräning.

Genom att använda halkskydd kan risken för att ramla minskas med trettio procent.

Så säger lagen

Både kommunen och fastighetsägarna har ansvar för snöröjning och sandning. Om du har synpunkter på hur kommunen eller fastighetsägaren sandar kontakta din kommun alternativt fastighetsägare omgående.

På så vis hjälper du till att förhindra fallolyckor.

Vissa ytor mer hala

Vissa ytor är mer hala än andra som till exempel områden med svaga lutningar som i gränsen mellan trottoarer och övergångsställen. Även de vitmålade linjerna, till exempel på övergångsställen, kan vara hala.

Det kan även vara extra halt på brunnslock, plattbelagda ytor (till exempel i butiksentréer) och på broar över vattendrag.

Så förebygger du halkolyckor

Var ute i god tid så att du inte behöver gå fort och undvik distraherande aktiviteter, som att prata i mobiltelefon medan du går.

Investera i och använd bra skor.

Annons:

Källor:

Motala kommun, Veteranen.se

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: