Ange ditt sökord

Förhoppningen är att den nya tekniken i framtiden kan bota hjärnsjukdomar som Alzheimers. Foto: Shutterstock

Förhoppningen är att den nya tekniken i framtiden kan bota hjärnsjukdomar som Alzheimers. Foto: Shutterstock

Laser kan bota hjärnsjukdomar

Laserbehandling skulle kunna användas för att bota hjärnsjukdomar som Alzheimers och Parkinson.

Annons:

Det är forskare vid bland annat Chalrmers Tekniska Högskola i Göteborg som har gjort upptäckten och som bland annat Sveriges Television har rapporterat om.

Grundvetenskaplig upptäckt

Även om det är ett stort steg till medicinsk tillämpning av lasern och upptäckten är grundvetenskaplig så är upptäckt första målet. Det säger Piotr Hanczyc, doktorand på Chalmers, till SVT. 

Det är Piotr Hanczyc som står bakom upptäckten och som under fyra år tillsammans med kollegor har forskat vidare.

Oönskade proteinsamlingar

Hjärnsjukdomar tros orsakas av oönskade samlingar av protein som inte fungerar. Tanken är att man med hjälp av en särskild laserteknik skiljer ut det oönskade proteinet från det som fungerar. 

Behandlingstekniken används redan idag för tomografi (avbildning liknande skiktröntgen) och Piotr Hanczyc och hans kollegor har stora förhoppningar att tekniken kommer att kunna användas även för att bota hjärnsjukdom. 

Oväntad upptäckt

Piotr Hanczyc anser att upptäckten inte bara är oväntad utan också stor med en kraftig effekt. Genom att använda laserstrålning i det infraförad området där man inte har absortion av vatten hoppas man även på att man slipper värmeutveckling när man bestrålar vävnad. 

Det kommer behövas många medicinska behandlingar och år av ytterligare forskning innan man vet om tekniken också är tillämplig på människokroppen. Om det visar sig att det är möjligt kan lasertekniken förhoppningsvis bota hjärnsjukdomar. I dag lider cirka 180 000 svenskar* av hjärnsjukdomar där Alzheimers är allra vanligast.

*Källa: Alzheimerföreningen

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: