Ange ditt sökord

Den nya lagen tillåter anställda att ignorera e-post och andra arbetsrelaterade meddelanden utanför ordinarie arbetstid. Foto: Shutterstock

Den nya lagen tillåter anställda att ignorera e-post och andra arbetsrelaterade meddelanden utanför ordinarie arbetstid. Foto: Shutterstock

Landet där e-post efter arbetstid är olagligt

För att tydligare dra en gräns mellan arbetsliv och privatliv har nu Frankrike klubbat igenom en nya lag som förbjuder arbetsgivare i landet att e-posta sina anställda efter arbetstid.

Annons:

Förslaget som lades fram för två år sedan och som nu godkänts har fått namnet “Rätten att koppla ned”.

En av flera nya reformer

Det var landets arbetsminister som la fram förslaget 2014 som förslag på en del av flera nya reformer som Frankrike kan tänkas anta för att reglera den franska arbetsmarknaden. 

Sedan tidigare har en del företag i Frankrike redan infört en regel att arbetsgivare inte får e-posta sina anställda efter arbetstid och 2014 slöts en facklig överenskommelse. Överrenskommelsen då innebar ett förbud att läsa jobbmejlen efter klockan 18 på kvällen men gällde bara personer som arbetar inom teknik-och konsultsektorn.

Gäller hela landet

Den nya lagen som nu har klubbats igenom gäller däremot hela landet och innebär att arbetsgivare helt enkelt inte får e-posta sina anställda efter arbetstid.

Lagen omfattar dock enbart företag med fler än 50 anställda.

Lämnar inte sitt jobb

I en kommentar till brittiska BBC säger Benoit Hamon från den franska nationalförsamlingen att “studier har visat att det förekommer mer arbetsrelaterad stress idag än förr och att stressen är konstant”. Benoit Hamon fortsätter att förklara att “de anställda lämnar arbetsplatsen fysiskt, men lämnar inte sitt jobb”. 

Den nya lagen förbjuder därför inte bara företag att skicka e-post efter arbetstid utan ger även anställda rätten att ignorera mejl och andra jobbrelaterade meddelanden utanför kontorstid.

I bloggen: Här kan du få tips på hur du kopplar ner och kopplar av i tillvaron!

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: