Ange ditt sökord

Låt inte din astma stoppa dig i livet

Låt inte din astma stoppa dig i livet

Låt inte din astma stoppa dig i livet, riktar Cathy Freeman sin uppmaning till världens alla astmatiker. Hon vet vad hon talar om. Trots astma sedan unga år tvekade Cathy Freeman aldrig på att hon skulle kunna nå sitt livs största mål; att erövra en Olympisk guldmedalj.

Annons:

– Känslan av att kvävas, paniken över att inte få luft är nog det värsta. Du tar det så för givet att kunna andas varje dag. Därför blir det en chock när du plötsligt inte är förmögen att göra det. Cathy Freeman, elitidrottsstjärna och guldmedaljör på 400 meter i OS, Sydney år 2000 är liten till växten där hon står i talarstolen.

Betydligt mindre än den bild av henne många har på sina näthinnor för alltid; Cathy Freeman i helvit, slimmad dräkt tändandes den Olympiska elden på Sydney Olympiastadium den 15 september år 2000. Ett spektakulärt och oförglömligt arrangemang av vatten och eld, som kablades ut från Sydneys stjärnklara kväll till resten av världen.

Och vem kan glömma scenen efter Cathy Freemans guldlöp på 400 meter sju kvällar senare? När hon efter målgång satte sig ner på löparbanan och försökte ta in vad hon precis åstadkommit medan ett öronbedövande jubel från över hundratusen åskådare steg mot skyn. Eller när hon en stund senare, barfota och med två flaggor i sina händer – Australiens i den ena, Aboriginernas i den andra, sprang sitt ärevarv?

Oförglömliga bilder av en australiensisk aboriginkvinna, som just den kvällen, den 22 september 2000 förverkligade sin barndoms dröm, att springa hem en olympisk guldmedalj.
Nu, drygt tre år senare står hon framför en samling journalister på en presskonferens på Läkarkongress i Wien. Liten och späd, klädd i svart skjorta och jeans och med det mörka håret samlat i en hästsvans. Cathy Freeman har inte kommit hit för att prata om sin idrottsliga karriär. Hon är här i egenskap av astmatiker.

– Jag vill hjälpa till att göra människor medvetna om astma genom att dela min egen historia med andra, förklarar hon. Mitt mål är att sprida budskapet om att det går att leva ett fullödigt liv och få sina önskningar uppfyllda trots en astmasjukdom. Jag är själv ett levande bevis på det.

Omtalad redan som ung

Cathy Freemans framgångssaga började 1973 då hon föddes som tredje barn i en aboriginfamilj, vars barnaskara slutligen skulle komma att uppgå till fem; två systrar och tre bröder. Redan som liten visade Cathy besitta en fantastisk löpartalang, vilken fick henne att som 11-åring bli omskriven som ” the wonder girl from Mackay” i norra Queenslands lokaltidningar.

Cathys föräldrar tvekade aldrig att peppa Cathy i hennes idrottsliga ambitioner. Tvärtom. Cathy berättar med ett leende hur de uppmuntrade henne att sätta upp hennes egenhändigt gjorda skylt på väggen i hennes sovrum med orden: ”Jag är världens bästa friidrottare”. Cathy Freemans astmahistoria fick sin start när hennes egen framgångssaga hade kommit en bit på väg.

Året var 1991, Cathy var 18 år och mitt uppe i förberedelserna inför nya tävlingar i friidrott.
Astma var vid denna tidpunkt inte en okänd sjukdom för Cathy. Ett år tidigare och bara några dagar efter att Cathy vunnit sin första guldmedalj i Commowealth Games i Sydney dog hennes älskade storasyster Anne-Marie i en astmaattack. För Cathy var storasysterns död ett hårt slag.

– Jag ville begrava min guldmedalj tillsammans med henne, berättar Cathy efter presskonferensen. Mamma tillät inte det eftersom jag hade jobbat så hårt för att kunna vinna den. Istället begravde jag min syster med alla blommor jag fått i samband med vinsten.

–Dessutom bestämde jag mig för att tillägna Anne-Marie hela min fortsatta löparkarriär.

Minns sin första astmaattack

Att Cathy själv skulle komma att drabbas av samma sjukdom som ändade hennes systers liv fanns inte ens i tanken. Vid det här laget var hon väl medveten om att Cathy Freeman var ett namn att räkna med i internationella löparsammanhang. Hon var ung, hade god fysik och hade 1990 utnämnts till ”Young Australian of the Year”.

–Dagen då jag fick mitt livs första astmaattack var het och fuktig, beskriver Cathy. Jag befann mig på träningsläger i Darwin, norra Australien. Trots den nästan outhärdliga hettan och trots jag hade börjat få en press på mig till följd av all uppmärksamhet kring mina löparframgångar, kände jag mig positiv och fokuserad på träningen.

– Mot slutet av träningspasset började jag må riktigt dåligt, fortsätter Cathy. Plötsligt kunde jag knappt andas. Jag blev blek, hade svårt att stå upp och förlorade kontrollen över min kropp.

– Fram till denna stund hade jag sett mig själv som okrossbar. Nu kom det som en chock att jag helt plötsligt inte kunde andas. Att det var en astmaattack förstod jag inte alls. Inte kunde väl en ung person med så god kondition som jag drabbas av astma, resonerade jag.

– Kanske hade min kropp reagerat på för mycket ansträngning i hettan och på den psykiska press som omgav mig.

Tränade som vanligt

Väl tillbaka i Melbourne efter träningslägret i Darwin uppsökte Cathy läkare och fick diagnosen astma. Ett klart bakslag för en ung kvinna med mål att någon gång vinna ett OS- guld. Men inte ett besked som naggade hennes vinnarinstinkt i kanten. Cathy fortsatte att vara lika fokuserad som innan och att träna som vanligt.

–Jag började visserligen medicinera efter läkarens besked, men fram till 1997 tog jag nog inte min astma riktigt på allvar, säger Cathy. Mitt fokus var som sagt på annat håll.

– Det är möjligt att jag hade kunnat springa fortare och fått bättre tider i min löparkarriär om jag hade tagit min astma på allvar från början. Men när jag fick beskedet bestämde jag mig för att inte lägga så mycket energi på det.

Svåra omständigheter

Med en blick i backspegeln kan Cathy Freeman i dag se ett tydligt mönster för vad som har utlöst hennes astmaattacker genom åren – extremt hård fysisk träning i kombination med psykisk press och stora förväntningar. Som under VM i Aten 1997 där Cathy lyckades vinna guld på 400 meter, trots flera astmaattacker.

Samma heta och fuktiga väderförhållanden som i Darwin sex år tidigare. Höga förväntningar på Cathy som i mångas ögon var tippad favorit för guld på 400 meter. Stor press från media, publik, tränare och inte minst från henne själv. Cathy beskriver Atens förorenade och hetfuktiga luft den dagen likt en ångande bastu.

– Rent fysiskt är det en mardröm att springa ett 400 meters lopp under sådana omständigheter. Man dryper av svett och tungan klistrar sig fast mot gommen.

– Under VM springer du tre lopp för att kvalificera dig till det fjärde; finalen. Efter varje lopp 1997 fick jag astmaattacker. Den första attacken kom efter att jag sprungit mitt första heat och höll på att intervjuas av ett stort massmediauppbåd, som mötte mig när jag gick av banan.

Cathy Freeman fortsätter

– När jag springer känner jag mig fri och okrossbar. Det känns som inget skulle kunna skada eller komma åt mig. Att efter en sådan känsla, stiga ur sin ”fantasibubbla”, in i verkligheten och erfara astma är som att stiga in i en mardröm.

– Som idrottskvinna är du normalt stolt och kraftfull. Att plötsligt få ett astmaanfall mitt under en intervju är både genant och skrämmande. Ett personligt helvete.

Världens vanligaste sjukdomar bland barn

Cathy Freeman har numera valt att stiga av den internationella idrottsarenan för gott. Inga fler VM eller OS för hennes del. Däremot en kanske ny karriär som en ambassadör för astma. Under alla år hennes fokus var riktat mot löparbanorna världen runt nämnde hon aldrig sin sjukdom. Det fanns helt enkelt inte utrymme för det. Nu är tiden mogen, anser Cathy Freeman.

– Astma har inte hittills fått tillräckligt med uppmärksamhet trots att det är en mycket allvarlig åkomma. Det är en av världens vanligaste sjukdomar, speciellt bland barn. Jag känner att det är dags att ge astman ett ansikte för att hjälpa människor att bättre förstå sjukdomens natur, symptom och utlösningsmekanismer.

–Astma är en kronisk sjukdom som kommer och går. Den kan uppträda olika från gång till gång och utlösas av en mängd olika saker.

– Själv har jag valt att se på min astma som en behandlingsbar sjukdom, vilken inte förhindrat mig att uppnå mina drömmar och mål i livet. Att leva med astma är snarare en balans mellan att acceptera sin kropps status och kondition och försöka få ut så mycket som möjligt av livet utifrån ens egna förutsättningar.

Vill komma med ett råd

Cathy Freeman utstrålar kraft, lugn och styrka trots att astman har attackerat henne själv vid flera tillfällen och trots att samma sjukdom tog hennes systers liv. Visst har det funnits perioder i hennes liv då rädslan för astma varit påtaglig. Men hon har aldrig tillåtit sig att bli slav under den. Det är livet alldeles för kort och värdefullt för, menar hon.

– Det bästa råd jag kan ge till alla astmapatienter är att i samråd med sina läkare pröva sig fram till den behandling som passar en själv bäst. Det viktigaste jag vill förmedla är följande:

Försök att ha en positiv inställning. Låt aldrig astma hindra dig från att uppfylla dina drömmar, oavsett hur drömmarna ser ut.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: