Ange ditt sökord

Lär dig allt du behöver veta om allergi och astma

Lär dig allt du behöver veta om allergi och astma

Våren är inte bara glädje och ljusare tider för alla. För många är den pollenintensiva årstiden en mycket tung period.

Annons:

Rinnsnuva, nästäppa, astma, nysningar, kliande och rinnande ögon hör också våren till för många som är allergiska. Om man dessutom har astma kan astman förvärras av allergin och tvärtom. Det finns dock bra hjälp om man vet vad och hur man ska behandla.

Allergi i någon form drabbar drygt var femte svensk och bland barn är den siffran ännu högre. Antalet allergiker har ökat de senaste 25 åren och visar inga tecken på att minska. Bland barn har upp emot var tredje skolbarn någon sorts allergi**. Dessutom har cirka 10 procent av svenskarna astma och det i sin tur gör astma till en av de stora folksjukdomarna i Sverige med nära 900 000 personer drabbade*.

Vad är allergi?

Allergi handlar om immunförsvaret. Förenklat kan man säga att immunförsvaret, som finns för att skydda oss, helt enkelt blir lite övernitiskt och börjar försvara kroppen även mot sådant som inte alls är farligt, till exempel pollen. För att försvara våra kroppar framkallas en överdriven reaktion som gör att man får en allergisk inflammation i exempelvis luftrören, näsan och ögonen. Man blir snuvig, börjar nysa, får svårt att andas och det kan både klia och rinna i ögonen. Våren är en period då allergiker utsätts för extra stora påfrestningar i och med den intensiva pollensäsongen som infaller.

Behandling av allergi

Allergier har en mängd olika mediciner mot bland annat pollenallergi, eller hösnuva som det också kallas, och besvär med ögonen. Det finns mediciner som såväl förebygger allergier som lindrar besvären när man har väl har dom. Medicinerna finns i en stor variation av former såsom tabletter, ögondroppar, näsdroppar, nässpray och näspulver. Ofta har man hört begrepp som “antihistaminer” och “kortikosteroider” och många av allergimedicinerna är receptfria.

För många är problem med ögonen ett stort bekymmer då det till exempel kan påverka förmågan att köra bil, läsa eller se på teve. Att använd ögondroppar kan snabbt lindra ögonbesvären som kan uppstå vid just pollenallergi. Att tänka på är att ögondroppar som innehåller konserveringsmedel kan irritera ögat ytterligare – så kika efter ögondroppar som inte innehåller konserveringsmedel. Det innebär även att du som bär kontaktlinser kan använda ögondropparna. Om du behöver hjälp kan du prata med ditt närmaste apotek och fråga efter konserveringsmedelfria ögondroppar.

Vad är astma?

Astma innebär att du har en ständigt pågående inflammation i luftvägarna, det är alltså en så kallad inflammatorisk sjukdom. Precis som med allergi påverkar och i många fall förvärrar yttre faktorer tillståndet, exempelvis ansträngning och kyla. När du drabbas av astma blir luftrören i lungorna irriterade och svullna, musklerna runt omkring drar ihop sig och astman gör att det bildas mer slem i luftrören. Det bidrar till att täppa till ytterligare och att luftrören blir så trånga att man får svårt att andas.

Behandling av astma

Astma är en inflammatorisk sjukdom. Inflammationen uppstår på grund av att olika substanser släpps fria i kroppen och eftersom det är många olika substanser som orsakar inflammationen är det något man måste tänka på och ta hänsyn till när man behandlar astma.

Astma kan komma plötsligt och då tar man hjälp av något som kallas akutmedicin. Självklart ska man ta kontakt med sjukvården om man inte blir bättre eller märkbart sämre och dessa mediciner gör ingenting åt orsaken till astman utan hjälper krampen i muskelväggen att släppa så att det blir lättare att andas. I viss mån kan man också ta dessa mediciner förebyggande om man vet att man kommer att anstränga sig och det är ett bra tips att alltid bära med sig akutmedicin om du har astma.

Astma påverkas av att du tar hand om dig själv och använder förebyggande mediciner. Det finns flera mediciner som kan hjälpa att till exempel minska inflammationer, svullnad i luftvägarnas slemhinner och slemproduktionen. Om man slutar med förebyggande medicinering innebär det ofta att man blir märkbart sämre i sin astma.

Inhalatorer med luftrörsvidgande och kortison i samma dos har kommit på senare år och är praktiskt för vissa, särskilt när man har hittat en bra dosering. Det finns mycket att lära sig om astma och allergi, många frågor att få konkreta svar på och mycket information att ta in.

Astma och allergi hänger ofta ihop

Upp till 80 procent av astmatikerna lider av allergi*** och man har även kunnat se att människor med allergi lider större risk att drabbas av astma. Om man har både astma och allergi är det mycket viktigt att kunna få så bra behandling som det bara går. I många fall kan den ena behandlingen förbättra det andra tillståndet, astmabehandling kan alltså påverka allergitillståndet. Därför försöker man ta reda på orsaker och bakomliggande faktorer så noga som möjligt för att hitta rätt behandlingsmetod för de problem som man lider av.

Varför drabbas just jag?

Att drabbas av allergi beror till del på anlag och att man till exempel är i närheten av ett pälsdjur. Då kan immunförsvaret i kroppen börja bygga upp ett försvar mot just det pälsdjuret genom att det bildas allergiantikroppar. Till slut har man så pass många antikroppar att man reagerar, det kan vara tungt att andas, näsan kan rinna och ögonen kliar. Immunförsvaret tror att pälsdjuret är en så kallad “allergen”, ett allergiframkallande ämne, som är farligt för kroppen. Kroppen går helt enkelt till motattack.

Den vanligaste orsaken till astma är ärftlighet. Kan man spåra att någon av föräldrarna har astma eller allergi så är sannolikheten större att även barnet drabbas. Med åren har man även kunnat spåra astma till miljöpåverkan som luftföroreningar. Även om forskningen har gjort framsteg så vet man ändå inte helt säkert varför astma uppkommer, varför den ibland minskar eller ibland till och med försvinner helt.

Ett bra liv med astma och allergi

Många som lider av astma och allergi undviker att gå ut under pollensäsongen, man kan tvingas avstå från husdjur och favoritblommorna. Tack vare moderna mediciner och den forskning som är under ständig utveckling kan dock de flesta, såväl barn som vuxna, leva ett normalt liv.

Man kan själv påverka sin livssituation om man lever med astma och allergi. Genom att se över sin hemmiljö, livsstil och sjukdomsbild. Genom att tala om problemet, varsko omgivningen och upprätta en enhetlig sjukdomsbild med rätt medicinering och behandling så finns det ingen anledning och tala om sämre livskvalitet. Om du trots det känner att du inte har din sjukdom under kontroll så finns det några punkter du kan gå igenom för att se om du behöver ta kontakt med din doktor för att ytterligare optimera den behandling som du har.

Du ska kunna leva som andra! Genom att göra anpassningar och kompromisser i vardagen kan du, din familj, dina nära och kära leva med astma och allergi och möta dagen med ett leende.

Källor
*1. Information från Läkemedelsverket Supplement 1:2007
**7. Miljöhälsorapport 2005, Socialstyrelsen
***3. Bousquet J Van Cauwenberge P Khaltaev N. Allergic rhinitis and its impact on asthma. J Allergy Clin Immunol 2001; 108:S147-334.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: