Ange ditt sökord

De patienter som är registrerade i Rikssvikt får bättre behandling, bättre läkemedelsbehandling och bättre vård i övrigt. Foto: Shutterstock

De patienter som är registrerade i Rikssvikt får bättre behandling, bättre läkemedelsbehandling och bättre vård i övrigt. Foto: Shutterstock

Längre liv för hjärtsviktspatienter som registreras i Rikssvikt

Hjärtsviktspatienter som ingår i kvalitetsregistret Rikssvikt har en bättre chans till längre överlevnad. Dessa patienter får bättre behandling, bättre läkemedelsbehandling och bättre vård i övrigt.

Annons:

Det visar en studie som gjorts vid Karolinska Institutet. 

Hjärtsvikt allt mer dominerande folksjukdom

Patienter med hjärtsvikt får ofta andnöd och trötthet vid minsta ansträngning. I dag är det mellan 200 000 och 300 000 personer i Sverige som har hjärtsvikt, och antalet ökar, bland annat på grund av den åldrande befolkningen. 

Överläkare Lars Lund har lett studien vid Karolinska Institutet och han säger i en kommentar till Sveriges radio att hjärtsvikt nu är den vanligaste orsaken av alla kategorier för inläggning på sjukhus. Som folksjukdom blir den allt mer dominerande. 

Bättre överlevnadschans för patienter i Rikssvikt

Men det finns bra behandling mot hjärtsvikt. Dessvärre finns det även skillnader i överlevnad, något som den nya studien visar. Där har man nämligen jämfört överlevnaden mellan patienter i och utanför det svenska hjärtsviktsregistret Rikssvikt. 

De patienter som är registrerade i Rikssvikt får bättre behandling, bättre läkemedelsbehandling och bättre vård i övrigt, vilket i sig ger en bättre chans till längre överlevnad.

Fler läkare borde registrera sina patienter

Rikssvikt fungerar som en checklista som påminner läkaren om all den tänkbara behandling som bör övervägas och ges till patienten. Patienter som står utanför Rikssvikt får inte lika bra behandling och därmed inte lika stor chans till överlevnad. Därför borde fler läkare registrera sina hjärtsviktspatienter i Rikssvikt, menar Lars Lund. Resultaten från Rikssvikt är dessutom offentliga, vilket stimulerar sjukvården att tillhandahålla bättre vård. 

Som patient bör man huvudsakligen vara noga med att fråga sin läkare om man gjort allt man kan för att behandla hjärtsvikten. För som den här studien visar så kan hjärtsviktsvården vara mycket bättre i Sverige och vi har ett kvalitetsregister som förbättrar den. 

Annons:

Källor:

Sveriges radio

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: