Kvinnor sämre skyddade i bilar

Kvinnor sämre skyddade i bilar

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2013-11-18
Författare: Anders Åker

Trots att biltillverkarna lägger stora summor på att utveckla säkerheten i bilar skiljer sig bilsäkerheten mellan kvinnor och män.

En ny studie från Folksam visar nämligen att kvinnor är sämre skyddade i bilen.

Utgår från män

Varje år anmäls cirka 30 000 pisksnärtskador (whiplashskador) i Sverige och cirka 1 500 personer blir invalidiserade. Den nya studien visar att män är bättre skyddade mot pisksnärtskador i bilen än kvinnor. Bilstolar med så kallade reaktiva huvudstöd beskrivs som bra för män men dåliga för kvinnor. Dessa stöd rör sig uppåt och mot huvudet när bilen blir påkörd bakifrån.

En förklaring till skillnaderna i skyddet för kvinnor och män i bilar är enligt Folksam att man utgår från männens fysilogi när man utvecklar whiplashskydd. Enligt studien en stor del av bilarna på de svenska vägarna låg eller ingen effekt mot pisksnärtskador hos kvinnor, medan skyddet för män är mycket bra. 

"Könsneutrala" pisksnärtsskydd

Enligt Folksam är problematiken störst i de cirka 900 000 bilar i Sverige som är tillverkade före 2010. 

I studien lyfter man två bilmärken, Volvo och Toyota, som "könsneutrala" när det gäller just pisksnärtsskydd. Det vanligaste hos biltillverkarna är att man använder ett skydd utan rörliga delar. En pisksnärtsskada uppstår genom genom en översträckning av nackens mjukdelar vid en kollision, då huvudet kastas bakåt och sedan framåt. Omkring 150 personer förtidspensioneras varje år på grund av skadan.

Källa: Trafikverket, Vårdguiden, Folksam

 

Veckans fråga

Är du rädd för att smittas av det nya coronaviruset?

Nyhetsbrev

E-postadress