Ange ditt sökord

Kvinnor med ”fönstertittarsjuka” kan missas av vården

Kvinnor med ”fönstertittarsjuka” kan missas av vården

Hundratusentals svenskar kan lida av benartärsjukdom – bland annat så kallad fönstertittarsjuka – utan att ha fått en ordentlig diagnos, enligt en ny doktorsavhandling från Karolinska Institutet.

Annons:

En majoritet av de drabbade som missas av vården är kvinnor. Avhandlingen visar också att det läkemedel som oftast används förebyggande mot hjärt-kärlsjukdom är det minst effektiva av preparaten på marknaden.

Benartärsjukdom innebär åderförkalkning i benens pulsådror och förekommer i tre olika stadier. Den lindrigaste formen brukar inte orsaka några allvarligare symptom. Det andra stadiet kallas claudicatio eller ”fönstertittarsjuka” och karakteriseras av att patienten bara kan gå korta sträckor till följd av smärta i benen, som i sin tur orsakas av blodbrist i musklerna. I den svåraste formen har patienten värk även i vila och ibland sår på fötterna. Förutom smärta och försämrad livskvalitet innebär benartärsjukdom ökad risk för tidig död i hjärt- och kärlsjukdomar.

Man konstaterade att nästan 20 procent inom den studerade åldersgruppen visade sig ha sjukdomen, vilket motsvarar en halv miljon individer i Sverige. 62 procent hade dock inte några symtom av sjukdomen. Kvinnor drabbades oftare än männen. De var också känsligare för den största enskilda riskfaktorn för benartärsjukdom, nämligen rökning. Trots detta medicinerade kvinnorna för sin sjukdom i betydligt lägre utsträckning än männen.

– Vi fann även indikationer på att fönstertittarsjuka hos kvinnor är svår att diagnostisera, och därmed kan missas vid läkarbesök. Orsaken är nog en könskillnad i hur symtomen beskrivs, snarare än hur ont man har eller hur mycket man klarar att gå, säger Birgitta Sigvant, överläkare vid Centralsjukhuset i Karlstad.

En hälsoekonomisk analys visade att det finns bra och förhållandevis billiga läkemedel på marknaden, som lämpar sig för förebyggande behandling vid benartärsjukdom. Men forskarna fann även att det läkemedel som både medicinskt och ekonomiskt är mest effektivt är det som används minst inom vården, medan det läkemedel som har störst utbredning är det som fungerar sämst.

– Våra resultat visar att det behövs en översyn av gällande rekommendationer för behandling och klinisk praxis när det gäller benartärsjukdom. Det kan både rädda liv och spara pengar, säger Birgitta Sigvant.


Vill du läsa fler nyheter inom hälsa medicin och välbefinnande? Klicka här

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: