Ange ditt sökord

Kvinna och blödarsjuk

Kvinna och blödarsjuk

Det har visat sig att många kvinnor inte vet att man kan och bör söka hjälp när menstruationen är långvarig och riklig. Idag vet man att av de cirka 200 000 kvinnor som har rikliga blödningar har 13 procent von Willenbrands sjukdom och uppskattningsvis lika många med trombocytfunktionsdefekt. Men i 25-50 procent av fallen hittar man ingen förklaring till varför de blöder så rikligt.

Annons:

Jag heter Carina och är född -66

, har haft rikliga menstruationer och ett elände varje månad. Extra byxor med när jag gick ut och alltid koll på var toaletten fanns.

Först efter tredje graviditeten som slutade i vecka 27 på grund av blödningar, var det någon läkare som reagerade. Min första graviditet slutade i vecka 38, den andra i vecka 36, också på grund av blödningar. Akuta snitt och otaliga besök på kvinnokliniken med konstiga blödningar och operationer där delar av underlivet plockades bort utan att det blev någon bättring. När det inte fanns mer att ta bort för att få slut på blödningarna blev jag remitterad till koagulationsmottagningen, där man ganska omgående konstaterade att det var en blödningssjukdom jag hade – leukemi var väl ungefär vad jag hade i huvudet och kände till.

Samtidigt som det var en chock, var det även skönt att få ett namn på det som hade orsakat alla dessa blödningar “von Willenbrand” – en blödningsrubbning som innebär att man saknar den del i blodet som gör att blodet koagulerar (stelnar). De mest typiska symtomen vid denna sjukdom är slemhinneblödningar, exempelvis från näsa, tandkött, magtarmkanalen, rikliga menstruationer samt blåmärken.

Mitt råd till dig, ung flicka eller kvinna, är att söka dig till sjukvården och ställa krav – vi behöver ta för oss mer och inte acceptera att bli nedtystade när man känner att något är fel.
Det finns hjälp att få och jag har idag ett helt annat liv. Mediciner som underlättar vardagen och kunskapen jag bland annat fått genom FBIS – Förbundet Blödarsjuka i Sverige, har varit till stor hjälp.

Med vänliga hälsningar
Carina, Skåne

Faktaruta

Kvinna och problem med blödningar:
• riklig menstruation
• får lätt blåmärke
• ofta näsblod
• blöder rikligt vid skär/sticksår
• blöder ofta i tandkött
• blött mer än fem timmar efter tandutdragning
• blött onormalt mycket efter operation
• onormala blödningar efter förlossning/missfall
• någon i släkten som blött onormalt mycket efter operation/ tandlossning/ förlossning

Om du svarar JA på några av dessa frågor kan det vara bra att ta kontakt med vårdcentralen för remiss till utredning.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: