Ange ditt sökord

Vem som helst kan inte få melatonin som läkemedelsbehandling, utan det roör sig om barn med en mer komplex problematik än bara tillfälliga sömnstörningar.Tanken med melatonin är att hjälpa barn, som har så svåra sömnproblem att det påverkar både familj och skola, att få en normal dygnsrytm.  Foto: Shutterstock

Vem som helst kan inte få melatonin som läkemedelsbehandling, utan det roör sig om barn med en mer komplex problematik än bara tillfälliga sömnstörningar.Tanken med melatonin är att hjälpa barn, som har så svåra sömnproblem att det påverkar både familj och skola, att få en normal dygnsrytm. Foto: Shutterstock

Kraftig ökning av barn som använder sömnläkemedel

Sedan 2006 har det skett en niofaldig ökning av barn som använder sömnläkemedlet melatonin. Läkemedlet är inte godkänt för barn, men anses ändå vara det bästa alternativet för barn där andra åtgärder inte ger resultat. 

Annons:

Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Oklart hur barn påverkas på längre sikt

Melatonin är ett sömnhormon som finns naturligt i kroppen. Som läkemedel är det inte godkänt i Sverige för barn, men ändå är det allt fler i åldrarna 0-19 år som de senaste åren har fått melatonin utskrivet för att få hjälp med sina sömnproblem. Under 2015 var det totalt över 23 000 barn som hämtade ut melatonin på recept, vilket är en niofaldig ökning från 2006.

Att melatonin inte är godkänt att användas av barn är för att det finns väldigt lite studier när det gäller hur barn påverkas på längre sikt, säger Barbro Thurfjell som är medicinsk sakkunnig inom barn- och ungdomspsykiatri på Socialstyrelsen. Det beror alltså inte på att melatonin skulle ge några allvarliga biverkningar hos barn, för några sådana har inte upptäckts. 

Inte vem som helst kan få melatonin utskrivet

Tanken med melatonin är att hjälpa barn, som har så svåra sömnproblem att det påverkar både familj och skola, att få en normal dygnsrytm. Barbro Thurfjell understryker dock att det inte är vem som helst som kan få melatonin som läkemedelsbehandling. Det är alltid försiktighetsprincipen som gäller, så för att det överhuvudtaget ska bli aktuellt ska det röra sig om barn med en mer komplex problematik än bara tillfälliga sömnstörningar.

Därför skriver läkarna ut melatonin

Varför så många barn ändå får läkemedlet utskrivet är inte helt klart, men enligt Socialstyrelsen beror en del av ökningen på att barn som diagnostiserats och medicineras mot ADHD ofta ordineras melatonin. En annan orsak är att läkare brukar välja melatonin framför andra sömnläkemedel, något som är tillåtet. Detta eftersom alternativen kan vara beroendeframkallande. Även att fler barn drabbas av psykisk ohälsa, som ger negativa effekter på sömnen, tros vara en anledning till att användningen av melatonin bland barn har ökat. 

Både Läkemedelsverket och Socialstyrelsen är dock noga med att påpeka att melatonin och andra sömnläkemedel bara ska ges till barn då andra åtgärder inte har fungerat. 

Annons:

Källor:

Sveriges radio

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: