Ange ditt sökord

Deltagarna fick en specialkomponerad meny baserad på traditionellt nordiska råvaror. Foto: Shutterstock

Deltagarna fick en specialkomponerad meny baserad på traditionellt nordiska råvaror. Foto: Shutterstock

Kost med nordiska råvaror minskade behovet av diabetesmedicin

En grupp forskare har studerat hur matvanorna och kosten kan förbättra munhälsan och minska medicineringen mot typ 2-diabetes.

Annons:

Studien är ett samarbete mellan Centralsjukhuset i Kristianstad, det medicinska forskningscentret Igelösa Life Science och Högskolan Kristianstad. 

Stort hälsoproblem

Diabetes är ett stort hälsoproblem och ungefär 400 000 människor i Sverige är drabbade.

Eftersom diabetiker med pendlande blodsockervärden är infektionskänsliga är det vanligt att drabbas av blödningar i tandköttet.

Fick specialkost

Genom att äta långsamma kolhydrater kan blodsockret komma i bättre balans. De tio deltagarna med typ 2-diabetes har fått en specialkomponerad meny baserad på traditionellt nordiska råvaror, som grönsaker, bär, fullkorn, fet fisk, magert kött och rapsolja.

Maten har de sedan under två veckor fått hemtransporterad i små lådor färdiga att värmas och sättas på bordet.

Sänka insulindoser

Även om en del av deltagarna var skeptiska till menyn i början så blev de under försökets gång mer och mer inspiererade säger Viktoria Olsson, lektor i mat- och måltidskunskap vid Högskolan Kristianstad i en kommentar.

Viktoria Olsson och hennes kollegor kunde se hur deltagarna i studien kunde sänka sina insulindoser och att flera upplever en positiv förändring i hälsan på den korta tid som studien pågick. 

Storskalig studie planeras 

Forskarna hoppas även att munhälsan ska påverkas positivt av den nya dieten, något man kommer att följa upp i en snar framtid.

Studien ska även om allt går enligt planen leda till en storskalig studie under 2017 och i förlängningen förebygga och behandla ett stort antal kroniska inflammationstillstånd genom just kosten.

Annons:

Källor:

Forskning.se

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: