Ange ditt sökord

Deltagarna fick en specialkomponerad meny baserad på traditionellt nordiska råvaror. Foto: Shutterstock

Deltagarna fick en specialkomponerad meny baserad på traditionellt nordiska råvaror. Foto: Shutterstock

Kost med nordiska råvaror minskade behovet av diabetesmedicin

En grupp forskare har studerat hur matvanorna och kosten kan förbättra munhälsan och minska medicineringen mot typ 2-diabetes.

Annons:

Studien är ett samarbete mellan Centralsjukhuset i Kristianstad, det medicinska forskningscentret Igelösa Life Science och Högskolan Kristianstad. 

Stort hälsoproblem

Diabetes är ett stort hälsoproblem och ungefär 400 000 människor i Sverige är drabbade.

Eftersom diabetiker med pendlande blodsockervärden är infektionskänsliga är det vanligt att drabbas av blödningar i tandköttet.

Fick specialkost

Genom att äta långsamma kolhydrater kan blodsockret komma i bättre balans. De tio deltagarna med typ 2-diabetes har fått en specialkomponerad meny baserad på traditionellt nordiska råvaror, som grönsaker, bär, fullkorn, fet fisk, magert kött och rapsolja.

Maten har de sedan under två veckor fått hemtransporterad i små lådor färdiga att värmas och sättas på bordet.

Sänka insulindoser

Även om en del av deltagarna var skeptiska till menyn i början så blev de under försökets gång mer och mer inspiererade säger Viktoria Olsson, lektor i mat- och måltidskunskap vid Högskolan Kristianstad i en kommentar.

Viktoria Olsson och hennes kollegor kunde se hur deltagarna i studien kunde sänka sina insulindoser och att flera upplever en positiv förändring i hälsan på den korta tid som studien pågick. 

Storskalig studie planeras 

Forskarna hoppas även att munhälsan ska påverkas positivt av den nya dieten, något man kommer att följa upp i en snar framtid.

Studien ska även om allt går enligt planen leda till en storskalig studie under 2017 och i förlängningen förebygga och behandla ett stort antal kroniska inflammationstillstånd genom just kosten.

Annons:

Källor:

Forskning.se

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: