Ange ditt sökord

Att dyka upp på jobbet förkyld är att göra dina kollegor en björntjänst och vanligaste platsen för smitta att spridas på kontoret är köket. Foto: Shutterstock

Att dyka upp på jobbet förkyld är att göra dina kollegor en björntjänst och vanligaste platsen för smitta att spridas på kontoret är köket. Foto: Shutterstock

Kontoret blir en smitthärd på bara ett par timmar

Om en kollega på jobbet blir sjuk är risken stor att du själv drabbas. Virus kan nämligen spridas på bara några timmar så om du är sjuk gör du bäst i att stanna hemma.

Annons:

Det visar forskning från Universitetet i Arizona. 

Undersökte spridningen

I försöken placerade man ett ofarligt virus med samma egenskaper som de vanligaste virustyperna på en eller två ytor på kontor, i hotelrum och på vårdmottagningar.

Efter olika lång tid tog man prover på över 100 ytterligare ytor i byggnaderna som skulle kunna ha fångat upp virus, till exempel lysknappar och telefoner, för att se hur spridningen såg ut. 

Köket mest utsatt

Resultatet av undersökningen visade att spridningen var snabb. Inom fyra timmar hade mellan 40 – 60 procent av ytorna man testade blivit smittade med virus. 

Mest utsatt av ytorna där man inte hade placerat viruset men som också hade undersökts var köket. Anledningen tros vara att det finns så många gemensamma ytor att vidröra, allt från kaffemaskiner till mikrovågsugnar och vattenkranar. 

Ansiktsberöring sprider smitta

En av forskarna bakom studien, Charles Gerba, konstaterar i ett uttalande att vid varje tillfälle som du vidrör dessa ytor får du med dig ungefär 30 – 50 procent av alla organismer som finns på ytan.

I kombination med att en vuxen vidrör sitt ansikte en gång var tredje eller fjärde minut bidrar det till att sprida smitta på arbetsplatsen. 

Förebyggande åtgärder

Den enklaste förebyggande åtgärdenär att om du känner dig krasslig, stanna hemma. Att införskaffa desinficerande våtservetter för att torka av ytorna är även det en åtgärd som kan vara bra, särskilt på ytor som man vet att man vidrör ofta. Och så den gamla klassikern, tvätta händerna. Enligt undersökningen minskade det mängden av virus man hittade med 80 – 99 procent, god handhygien är alltså en viktig förebyggande åtgärd.

Andra förebyggande åtgärder är:

  • Vid affärsbesök, eller möten, undvik att ta i hand i den mån det går. Använd gärna handsprit, det anses inte längre som oartigt utan bara förebyggande.
  • Om du hostar eller nyser, hosta i armvecket eller i en pappersnäduk som du slänger och tvätta händerna efteråt.
  • Undvik att bita på dina naglar eller pilla dig i ansiktet.
  • Tvätta händerna noga, behövs det, sätt upp en guide så att alla kan lära sig hur man tvättar händerna mest effektivt för att förebygga smittspridning.
  • Igen, om du känner dig sjuk och särskilt vid feber, stanna hemma. Du gör ingen en tjänst om du går till jobbet krasslig. Det gäller särskilt vårdpersonal som kan möta små barn eller äldre personer som är extra känsliga för virusinfektioner. 
Annons:

Källor:

Goodhousekeeping.com, University of Arizona

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: