Ange ditt sökord

KOL-patienter mår bättre av fysisk aktivitet

KOL-patienter mår bättre av fysisk aktivitet

Sjukgymnasten Mats Arne visar i en ny avhandling att fysisk aktivitet gör att KOL-patienter som ägnar sig åt fysisk aktivitet inte bara mår bättre utan även höjer livskvaliteten och gör det lättare att leva med KOL.

Annons:

Avhandlingen som försvaras vid Uppsala universitet pekar på att KOL är en komplex sjukdom. Många patienter upplever det som skamligt att ha drabbats av KOL, då en av de mer vanliga riskfaktorerna är att man har rökt, och väntar med att söka vård, något som bara försämrar läget. Mellan 400 000 och 700 000 personer i Sverige lider idag av KOL och sjukdomen är allvarlig, så kallad “svart sjukdom”. En sjukdom som för många leder till döden.

KOL – en attitydförändring på gång

Mats Arne har ägnat sig åt att bland annat studera sjukdomen i dess begynnelse hos patienten. Han har sett att attityden och utgångspunkten förändras och att man uppfattar KOL som både möjlig att förebygga och behandla.

Mats Arne menar att man från sjukvårdens sida måste ha en öppen attityd för att kunna få patienter att söka vård tidigt. Att ha “orsakat” sjukdomen genom rökning är, enligt Mats Arne, en alltför vanlig orsak till att patienten söker vård senare.

Brist på fysisk förmåga i samband med kol en viktig faktor

KOL kan leda till att patienten känner trötthet, nedsatt förmåga att röra sig och tillsammans med andra följdsjukdomar även isolerad från omvärlden. Det i sin tur leder till depression och social isolering vilket avsevärt sänker patientens livskvalitet och därför är det viktigt att sjukvården plockar upp även dessa signaler i ett tidigt skede.

KOL, ledgångsreumatism och diabetes jämförda

De tre kroniska sjukdomarna jämfördes i studien och man såg att personer som drabbats av KOL och ledgångsreumatism var sämre på att aktivera sig fysiskt på grund av sin sjukdom och då även led av brist på sociala aktiviteter och umgänge jämfört med diabetespatienter eller friska.

Men man såg även att ökad fysisk aktivitet hos personer med KOL gjorde att tillvaron upplevdes som mer hälsosam och en ökad livskvalitet. Visserligen förbättrar inte träningen lungkapaciteten, men mentalt och själsligt gjorde ökad fysisk aktivitet skillnad. Den påverkar även muskelfunktionen positivt.

Viktigt med korrekt behandling

Avhandlingen belyser även vikten av att man ställer en korrekt behandling för att kunna öka den praktiska förståelsen av vad KOL innebär. Detta kan göra att patienten känner sig mer trygg i att röra på sig trots att det, enligt avhandlingen, kan upplevas som obehagligt och ge andnödskänslor. Mats Arne menar att med rätt stöd kan patienten lära sig utnyttja den lungkapacitet man har kvar på ett bra sätt.

Att sluta röka är den viktigaste delen av förbättrad livskvalitet i samband med KOL, men att få stöd och hjälp i såväl den mentala som fysiska processen är självklart viktigt. Att kunna erbjudas möjlighet till individuell rehabilitering med ökad fysisk aktivitet är enligt Mats Arnes avhandling väsentligt.

Se fler nyheter på Doktorn.com här

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: