Ange ditt sökord

KBT-behandling minskade sjukfrånvaron med 26 procent. Foto: Shutterstock

KBT-behandling minskade sjukfrånvaron med 26 procent. Foto: Shutterstock

KBT minskade sjukfrånvaron med 26 procent

Kognitiv beteendeterapi ledde till 26 procent lägre sjukfrånvaro om behandlingen började innan sjukskrivning. Det visar en ny rapport om rehabiliteringsgarantin. 

Annons:

Rehabiliteringsgarantin erbjuder två aktiviteter, kognitiv beteendeterapi, KBT, och multimodal rehabilitering (MMR). Författarna bakom rapporten har bland annat studerat hur sjukfrånvaro och läkemedelsanvändning påverakts av att man har använt någon av de två aktiviteterna som ingår i garantin.

MMR ökade deltagarnas frånvaro

Behandling med MMR är omfattande och kan enligt rapportförfattaren Pathric Hägglund fungera ”inlåsande”. Det innebär att behandlingen upptar en stor del av personens tid och av den anledningen tror man att personer som fick MMR, en kombination av fysisk träning och psykologisk behandling, ökade sin sjukfrånvaro med hela 60 procent. Inte heller läkemedelsbehandlingen minskade för den här gruppen.

Personer som behandlas med MMR har ofta besvär med smärta i rygg, nacke och skuldror. Personer som tog del av rehabiliteringsgarantin och led av psykisk ohälsa får däremot behandling med KBT. Där såg man däremot större effekt och också större skillnader i resultatet.

26 procent lägre sjukfrånvaro

För personer som inte var sjukskrivna när behandlingen påbörjades utan i huvudsak arbetade och som genomgick KBT-behandling minskade sjukfrånvaron med 26 procent året efter behandlingen. De konsumerade också lägre läkemedel. 

Det fanns dock en skillnad i den här gruppen, det var främst yngre personer med relativt liten erfarenhet av sjukskrivning som hade fördel av behandlingen. I den grupp som redan var sjukskriven när behandlingen med KBT påbörjades minskade däremot varken sjukfrånvaron eller läkemedelsgruppen.

Enligt Per Johansson, även han rapportförfattare, tolkar man det som att de som får bäst hjälp av KBT är personer som har måttliga problem och fortfarande arbetar.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: