Ange ditt sökord

Kan psoriasis lindras av sugfiskar?

Kan psoriasis lindras av sugfiskar?

Jan Ahlgren blev entusiastisk när han var i Österrike och fick sin psoriasis behandlad av sugfiskar. Väl hemkommen till Sverige var de få läkare som visste vad detta var för behandling och om det fanns någon vetenskaplig dokumentation. Men Jan satsade frisk och köpte hem fiskar för att kunna behandla sig hemma.

Annons:

Psoriasis är en relativt vanlig sjukdom i Sverige. Omkring 3 procent av befolkningen har sjukdomen. Man räknar med att det finns ungefär ett 50-tal olika varianter och utföranden. Sjukdomen är ärftlig och smittar inte. De vanligaste behandlingsmetoderna är kortison,
ljusbehandling med UVBeller UVA-strålning och olika slags krämer.

I andra delar av världen ter sig psoriasisbehandlingen mer annorlunda. I Turkiet och delar av södra Europa till exempel används en speciell fisk för att lindra psoriasis. Har man drabbats av psoriasis finns den kvar resten av livet. Sjukdomen är kronisk och periodvis är symptomen mer intensiva.

De vanligaste formerna är utslag på knän, armbågar eller i hårbotten där psoriasisfälten är täckta med fjälliknande hudpartiklar. Att man fjällar beror på att hudens celltillväxt är kraftigare än normalt. Hos en person med frisk hud tar det mellan fyra och sex veckor att byta ut gammal hud mot ny, medan det går betydligt fortare om man har psoriasis, i runda slängar två dygn.

Finns ett samband

Psoriasis har visat sig ha samband med andra sjukdomar som yttrar sig i form av främst ledbesvär och hjärt- och kärlsjukdomar. Uppskattningsvis har 30 procent av patienterna med psoriasis också olika former av ledbesvär. Av dessa får över hälften inflammation i leder, så kallad psoriasisartrit. Jan Algren från Linköping drabbades av psoriasis i vuxen ålder. Han har prövat de flesta av dagens mediciner mot psoriasis men tycker inte att de har haft någon särskilt bra effekt. Men vändningen kom för ett par år sedan.

– En dag ringde en kamrat, som bor i Österrike och sa att han hade sett en reklamsnutt på tv som handlade om en slags fisk som kunde lindra psoriasis. Det var en privatperson som hade en egen verksamhet dit personer med psoriasis kunde vända sig och fick då bada tillsammans med fiskarna som går på den angripna huden, säger Jan. Min spontana reaktion när jag först hörde om det – aldrig i livet, sånt trams, fortsätter han och skrattar till.

Fisken som Jan pratar om heter ”Garra Rufa”, eller direkt översatt till svenska, ”rödaktig sugbarb”. Den lever i varma källor och är ursprungligen från Turkiet där man länge (dock oklart hur länge) har använd den i behandlingen mot exempelvis psoriasis, men även andra åkommor. Det låter kanske som hokuspokus, men metoden verkar faktiskt fungera, enligt Jan.

Mamma övertalade

Men efter en kortare tids övertalning från sin mamma om att det kunde ju i alla fall vara värt ett försök, åkte Jan och modern ner till Österrike och mot den hemlighetsfulla fisken.

– Ja, mamma lyckades övertala mig, säger Jan. När vi kom ner möttes vi av en anläggning med sex, sju bassänger. Så jag stoppade ner ena armen i en av bassängerna för att testa och fiskarna gick på med en gång.

Fisken suger bort hudflagor, samtidigt som de injicerar ett ämne i huden de bär med sig i munnen. Ämnet heter ditranol som också finns i salvor och krämer mot psoriasis. Men på grund av hemresa kunde Jan och hans mamma inte stanna någon längre tid utan blev tvungen att avbryta försöket. Men bara på en kort stund hade det skett en liten förändring.

– Innan vi åkte berättade killen som hade anläggningen att merparten av dem som kan få och har fått bort symptomen med mellan 80 och 100 procent, säger Jan. Behandlingen håller på två timmar per dag i 21 dagar. Sedan håller det i sig i cirka ett år med hjälp av ljusbehandlingen och krämerna som man får använda sig av för att hålla resultatet på samma nivå.

– Men det beror ju förstås på hur man lever efter behandlingen, fortsätter han, stress och sjukdomar kan minska förloppet.

Doktorn talade med hudspecialister

För att ställa naturens läkekraft mot den medicinska läkekonsten ringde Tidskriften Doktorn runt till en del hudspecialister runt om i Sverige för att kontrollera, dels om de hört talas om metoden tidigare, och dels hur de i så fall ställde sig till den. De flesta hade inte ens hört talas om någon fisk som kunde lindra psoriasissymptom och andra ville inte uttala sig utan
hänvisade mig vidare till högre instans men där var bemötandet det samma, inget svar.

Enligt Jan – läkare osäkra

Liknande uppfattning har också Jan av kontakten med läkarna.

– Många läkare tror att det handlar om placeboeffekt, säger Jan och många är skeptiska när det saknas vetenskapliga bevis.

Köpte egna fiskar

Väl hemma igen blev nyfikenheten och drömmen om en snabb och effektiv behandling för svår att bemästra och det var då som tanken slog honom att varför inte börja med fiskarna här i Sverige. Sagt och gjort, i september förra året (2003) köpte han sina första egna fiskar och märkte på nytt ett gott resultat. Bara efter två dagar hade fiskarna sugit i sig ett par lager av utslagen på huden. Idag funderar Jan på att öppna eget och hjälpa andra i Sverige med psoriasis. Han har också fått grönt ljus från både länsstyrelsen och jordbruksverket i Jönköping om att börja.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: