Ange ditt sökord

Utbredningen av personer som dopar sig har också sträck sig till vanliga motionärer. Bland de som missbrukar har det blivit vanligare hos kvinnor och ungdomar.  Foto: Shutterstock

Utbredningen av personer som dopar sig har också sträck sig till vanliga motionärer. Bland de som missbrukar har det blivit vanligare hos kvinnor och ungdomar. Foto: Shutterstock

Inte ovanligt att ”vanliga” motionärer dopar sig

Doping förekommer inte bara på elitnivå utan har även blivit allt vanligare bland ”vanliga” motionärer som vill ha en quick-fix till den perfekta kroppen. 

Annons:

Bland annat syns utbredningen bland kvinnor och yngre personer. 

Bottnar i dåligt självförtroende 

Många upplever en press att se ut på ett visst sätt och när vanlig träning inte räcker till för att få, vad som anses vara, den perfekta kroppen tar en del till ytterligare åtgärder i form av olika dopningsmedel.

Stina Eklund Olofsson, ansvarig för dopningsfrågor på Friskis och Svettis i Stockholm, tror att det hela bottnar i dåligt självförtroende. Med en utseendefixering som ökar finns ett behov av att bygga muskler och synas. 

Vanliga motionärer dopar sig

Enligt en ny svensk studie  är det cirka 30 000 svenskar som dopar sig regelbundet, vilket är tre gånger fler än man tidigare trott. Till det beräknas ytterligare 10 000 dopa sig då och då. 

Utbredningen av personer som dopar sig har också sträck sig till vanliga motionärer. Bland de som missbrukar har det blivit vanligare hos kvinnor och ungdomar. Det stora intresset för olika tävlingslopp som Vasaloppet, Iron man med flera gör också att en del upplever att de behöver något extra för att kunna prestera, säger Stina Eklund Olofsson. Man har varken tid eller tålamod för att låta det ske på naturlig väg.

Biverkningar medför hälsorisker 

För den som tar dessa preparat för att snabbt kunna bygga muskler finns många biverkningar – och de kan slå hårt. Ångest är en utav dem, depression och humörsvängningar är två andra. Men biverkningarna behöver inte bara vara psykiska. Av de fysiska biverkningarna kan man råka ut för bröstkörteltillväxt, akne, infektioner och potensproblem. 

Men trots de många hälsoriskerna finns det inte mycket hjälp att få för den som önskar sluta med missbruket. I Sverige finns bara en mottagning som erbjuder specialiserad vård för personer med dopningsproblematik. 

Därför har professorn och dopningsexperten Arne Ljungqvist tagit initiativet till en kampanj, vars syfte är att förena samhället och sportvärlden mot dopningen. Inom idrotten finns nämligen hjälp att tillgå och genom att kombinera dessa hoppas han kunna hämma den växande dopningsproblematiken.

Annons:

Källor:

Metro

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: