Ange ditt sökord

Fotograf: MEA Hansson / Crazy Cow Produktion

Fotograf: MEA Hansson / Crazy Cow Produktion

Husdjuren får oss att må bättre

Den 1-4 juli hålls världens största konferens med temat "Sällskapsdjurens betydelse för människan" i Stockholm. Allt fler blir medvetna om husdjurens positiva inverkan på oss människor.

Annons:

Att våra vänner djuren kan vara positivt för hälsan har länge varit känt. En katt som spinner kan ha en lugnande effekt och långa hundpromenader är självklart nyttigt för kropp och själ. Även andra husdjur kan skänka glädje i form av sällskap och aktivitet.

Det görs mer och mer forskning på området och man kan tydligt se att sällskapsdjur påverkar oss positivt socialt, fysiologiskt och psykologiskt. En studie som genomfördes av psykologer i Storbritannien visade bland annat att känslan av tillit och trygghet var större hos djurägare än andra och att djurägare som inte hade barn var betydligt mer fästa vid sina sällskapsdjur än djurägare med barn.

Hunden på jobbet

Av förklarliga skäl kan det vara svårt att ha med sig hunden på sin arbetsplats – det kan vara ur säkerhetssynpunkt, med hänsyn till allergiker och arbetstider eller att det helt enkelt inte fungerar. Vad som är anmärkningsvärt är att en ny svensk studie som gjorts av organisationen Manimalis visade att 81% av arbetsgivarna aldrig märkt av frågan om hund på jobbet. Många arbetsplatser hade ingen tydlig policy när det gällde att ha med sig hunden på jobbet och i studien svarade 73 procent av hundägarna att de lät hunden stanna hemma under dagen. Vad man bör tänka på är att en hund aldrig bör vara ensam längre än sex timmar (hur lång tid hunden kan vara ensam debatteras ständigt) och att ett hunddagis kostar en slant. Har man möjlighet är det naturligtvis då toppen att ta med sig vovven till jobbet!

Nya rön presenteras

Under konferensen i Stockholm kommer ny forskning att presenteras, bland annat från Japan där det visar sig att hundägares sociala nätverk utvecklas av hundägandet. Många känner nog igen sig i den beskrivningen när man nickar åt andra hundägare, möter både tvåbenta och fyrbenta bekanta. En annan del av studien var att man såg tydliga bevis för att hundpromenader bidrar till ett hälsosamt åldrande.

I vården har det länge talats om djurs positiva påverkan. Det kan var allt från att sänka pulsen till att vara ett sällskap och samtalsämne. Man tränar vissa hundar att möta exempelvis gamla så att de får använda finmotoriken när de klappar och pysslar om hundarna och på så sätt även får villkorslös uppmärksamhet tillbaka, något som har visat sig mycket tacksamt för de äldre.

Husdjur – ett glädjeämne

För många är husdjuret en källa till glädje och trygghet och samtidigt en social kontakt. Så många som 57% av ledamöterna i Sveriges riksdag svarade att de hade egna djur när Manimalis gjorde en undersökning tidigare i år. Många av riksdagsledamöterna var även positiva till att använda sig av husdjur på äldreboenden.

Med husdjur kommer även ansvar och det är naturligtvis viktigt att alltid veta vad man ger sig in på. Om man är beredd att ta det ansvaret får man mycket glädje tillbaka och en av anledningarna till att konferensen genomförs i Sverige i år är att svenskar internationellt anses som mycket ansvarsfulla djurägare.

Fakta
Manimalis är en ideell organisation med syftet att öka kännedomen om sällskapsdjurens positiva effekter på enskilda människor och samhället. Manimalis tillhör det internationella nätverket IAHAIO – International Association of Human-Animal Interaction Organizations. Läs mer om Manimalis på www.manimalis.se.

Om People & Animals: For Life 1-4 juli 2010 arrangeras People & Animals: For Life i Stockholm. Det är den tolfte internationella konferensen som arrangeras av IAHAIO (International Association of Human Animal Interaction Organisations) med främsta syfte att förmedla kunskap och öka kännedomen om sällskapsdjurens positiva effekter på människa och samhälle. Tidigare konferenser har bland annat arrangerats i Tokyo (2007), Glasgow (2004) och Rio de Janeiro (2001) där den samlat världens främsta forskare och företrädare inom området. Läs mer www.IAHAIO2010.com

 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: