Ange ditt sökord

De hudproblem som är överlägset jobbigast är finnar och akne, vilket 59 procent uppger ger de dåligt självförtroende.  Foto: Shutterstock

De hudproblem som är överlägset jobbigast är finnar och akne, vilket 59 procent uppger ger de dåligt självförtroende. Foto: Shutterstock

Hudproblem ger dåligt självförtroende

Problem med huden är många gånger besvärande för den drabbade och orsakar dåligt självförtroende. Främst är det kvinnor som upplever det så och många väljer även att avstå sociala aktiviteter på grund av hudproblemen. 

Annons:

Det framgår ur rapporten Hudkoll, som tagits fram av LloydsApotek.

Finnar och akne värst

Totalt är det 40 procent av svenskarna som någon gång har haft dåligt självförtroende på grund av tillfälliga hudproblem, framförallt bland kvinnor. Det är också vanligare att yngre personer lider av försämrat självförtroende till följd av sina hudproblem än vad det är bland äldre. I åldersgruppen 15-35 år är det så mycket som varannan person. 

De hudproblem som är överlägset jobbigast är finnar och akne, vilket 59 procent uppger ger de dåligt självförtroende. Därefter kommer eksem, fet hy samt torr och fnasig hy. 

Hudproblem påverkar det sociala livet

En annan negativ aspekt av dålig hy är att det sociala livet påverkas. Det kan till exempel kännas jobbigt att ställa upp på bild, men även att träffa vänner och följa med på olika aktiviteter. Vanligast är dessa problem, förståeligt nog, i unga år, men enligt rapporten har det även förekommit att vuxna i åldern 23-35 år någon gång har valt att stanna hemma istället för att gå till jobbet på grund av sina hudproblem.  

Det finns också geografiska skillnader vad gäller inverkan på det sociala livet. I Stockholm är det vanligare att man avstår från sociala sammanhang på grund av dålig hy än vad det är i Småland och mellersta och översta Norrland. 

Tillfälliga hudproblem går att bota eller lindra

Men trots att hudproblem kan vara rejält besvärande för den drabbade, så ska det inte behöva påverka och begränsa ens vardag och livssituation på det här viset. Oftast rör det sig dessutom om tillfälliga hudproblem som är både vanliga och lätta att behandla. 

Dock kan det vara svårt att själv hitta rätt lösning på sina hudbesvär då det är många faktorer som ligger bakom hudproblemen. Därför gör man bäst i att besöka en hudexpert på ett apotek, eller eventuellt en hudläkare om man behöver medicinsk behandling. De kan ge dig råd på hur du botar eller kan lindra besvären. 

Fakta om undersökningen

Undersökningen ”Hudkoll” genomfördes via webbenkät i slutet av januari 2016 av det oberoende undersökningsföretaget Cint/Snabba Svar på uppdrag av LloydsApotek. Den omfattar ett representativt urval på 1041 personer i åldrarna 15–70 år, boende i Sverige.

 
Annons:

Källor:

LLoydsApotek

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: