Huden - problem och åtgärder

Huden - problem och åtgärder

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2016-01-17
Uppdaterad: 2019-11-27
Författare: Pernilla Bloom

Torr hud kan bero på många saker. I de flesta fall räcker det att behandla med fuktighetsgörande kräm, men om man misstänker eksem bör man ta kontakt med läkare. Får man eksem som barn kan det leda till hudbesvär även i vuxen ålder.

Huden är kroppens största organ. Den hålls mjuk och smidig av ett naturligt fettlager. När fettlagret skadas, av till exempel för mycket tvätt, diskmedel eller tvål, eller om huden inte får tillräckligt med fukt,blir huden uttorkad. Torr hud är narig, fjällar och får sprickor och kan ge klåda. Det kan också öka risken för att man utvecklar eksem som är en inflammation i huden. Eksem ger rodnad och fjällning, och man får tunna eller tjockare hudpartier, och klåda.

Torr hud

Det finns olika anledningar till torr hud.

– Många har besvär med torr hud framför allt på vintern, berättar Margareta Frohm Nilsson som är överläkare på hudkliniken på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Den torra inomhusluften tillsammans med kylan utomhus gör att besvären ökar. Under sommaren, när det är högre luftfuktighet, eller om man vistas i länder med annat klimat, får man mindre eller inga besvär alls.

Vid vissa sjukdomar, till exempel sköldkörtelsjukdomar, leder en underproduktion i sköldkörteln till den torra huden. Huden kan också bli torr när den åldras eftersom talgkörtelproduktionen minskar och man svettas mindre när man blir äldre.Torr hud kan också vara medfödd.

– Ofta har man en benägenhet för mer eller mindre torr hud, berättar Margareta Frohm Nilsson. Medfödd torr hud kan yttra sig som böjveckseksem, även kallat atopiskt eksem. Det är ärftligt och drabbar 15–20 procent av alla barn.

Eksemet sitter ofta i knä- och armveck och huden blir torr och känslig och man får klåda som följs av utslag.

– En del blir besvärsfria i vuxen ålder, men har man böjveckseksem som barn, kan man få torr och klådbenägen hud i vuxen ålder, säger Margareta Frohm Nilsson. Den som har atopiskt eksem löper större risk än andra att utveckla bland annat astma och hösnuva.

Att utsätta huden för mycket fukt och vatten kan leda till att hudens naturliga skydd slits ner.

–Märker man att man har torr hud bör man undvika att duscha för mycket eftersom överdrivet duschande och badande torkar ut huden.

Olika former av eksem

Irritationseksem eller slitageeksem uppstår när man kommer i kontakt med ämnen som irriterar huden. Personer med känslig hud, till exempel de som har atopiskt eksem, löper större risk än andra att utveckla irritationseksem i yrken som kommer i kontakt med mycket vatten och kemiska ämnen, som bilmekaniker, hårfrisörer och kallskänkor. Ett irritationseksem är så kallat husmorseksem som man får av att vara med händerna mycket i vatten, till exempel när man diskar eller tvättar. Händerna blir torra och nariga och eksem utvecklas.

– Har man haft atopiskt eksem som barn är man känsligare i sin hud, och kan vid påfrestning på händerna i vissa fall utveckla irritationseksem som vuxen. Men man kan få det utan att ha haft eksem som barn också.

Husmorseksem undviker man genom att ofta smörja in händerna med handkräm och genom att använda handskar när man diskar och städar. Hudsprickor kan vara del av husmorseksem, men det kan också vara en del av psoriasis, atopiskt eksem eller av så kallat tylotiskt eksem, där huden blir grov, tjock och fjällar. Sprickorna sitter ofta på händer och fötter och kan vara mycket besvärande. För att lindra kan man fila huden, använda uppmjukande krämer som innehåller acetylsalicylsyra, kortisonlösningar eller använda mjuka skyddsplattor, som Duoderm eller Comfeel, som man fäster på sprickorna. Är huden bara torr och man inte misstänker eksem räcker det ofta med att smörja in sig med hudlotion eller kräm.

Går inte att äta sig till fuktig hud

Vissa studier talar för att fettsyrorna omega 3 och 6 kan ha viss positiv effekt på eksem och psoriasis, men att äta sig till en fuktig hud går inte.

– Ät normal sund kost och få i dig vitaminer och mineraler, säger Margareta Frohm Nilsson. Man behöver inte vara rädd att smörja för mycket om man tycker att huden känns torr. På marknaden finns många bra krämer, med effektiva fuktighetsbevarande och vattenbindande ingredienser som karbamid, propylenglykol och natriumklorid.

– Man måste komma fram till vad som passar bäst för en själv, men man kan få rekommendationer av sin läkare, säger Margareta Frohm-Nilsson.

Om den torra huden kliar mycket eller om man misstänker eksem bör man söka hjälp.

– Man behöver en diagnos på varför det kliar. Man kanske har ett eksem som man behöver behandla och då krävs annat än mjukgörande kräm. Eksem kan behandlas med olika typer av receptbelagda läkemedel som till exempel kortison och mjukgörande krämer. På Karolinska finns en eksemskola för både barn och vuxna med atopiskt eksem.

– Man behöver få eksemråd hur man behandlar sitt eksem. Det gäller att smörja på rätt sätt, säger Margareta Frohm Nilsson.

En vanlig behandling mot eksem är medicinsk ljusbehandling som man kan få på läkarordination. Här blandas UVA-och UVB-ljus i speciella ljusboxar. Ljusbehandlingen kan också ordineras vid till exempel psoriasis.

Svampinfektion

Ett annat hudproblem är svampinfektion som kan drabba hela kroppen; underlivet, händer och fötter.

– Svampinfektion på fötterna är nästan en folksjukdom. Den sitter ofta som en uppluckring mellan fjärde och femte tån, som en torr fjällning, berättar Margareta Frohm Nilsson.

På apoteket finns receptfria medel mot svamp, till exempel Lamisil och Pevaryl. Svampinfektion kliar inte lika mycket som eksem. Genom att torka väl mellan tårna och att inte gå i för varma, tättslutande skor kan man förebygga svampinfektioner. Även tånaglarna kan drabbas och blir då förtjockade. Huden påverkas av hormoner. En del kvinnor kan få melasma, en pigmentering av huden som ger fläckar i ansiktet, vid graviditet och när de äter p-piller. Det är solen som stimulerar huden och en del får melasma också under vintern. Om man har tendens för att vara känslig är det bra att använda hög solskyddsfaktor.

I tonåren kan hormoner göra akne värre. Akne är kvisslor på huden som orsakas av att produktionen av talg ökar i talgkörteln, vilket leder till inflammation när bakteriefloran ökar. Akne kan även drabba vuxna. Vuxenakne uppkommer ofta när kroppen och hormonerna är i förändring, till exempel vid menstruation. Anabola steroider kan också orsaka akne. Mjölkprodukter, mycket make-up och feta krämer kan försämra akne, som kan behandlas, men inte förebyggas. På apotek finns receptfria, utvärtes medel, som innehåller bensoylperoxid, till exempel Basiron och tioxyl. Dessa verkar bland annat bakteriedödande i talgkörtlarna. Läkare kan ordinera antibiotikapreparat. Det finns också speciella typer av p-piller för acnebehandling.

– P-piller generellt har ofta en positiv effekt på akne, berättar Margareta Frohm Nilsson. A-vitmaninpreparat kan lindra akne. Förutom a-vitaminsyror finns läkemedlet Roaccutan, som har en mycket utläkande effekt. Men det kan leda till höjda levervärden och fosterskador och medicinen skrivs bara ut av hudspecialister med särskilt tillstånd från Läkemedelsverket.

Psoriasis

En av våra stora folksjukdomar är psoriasis. Den ger röda, fjällande utslag eller fläckar som ibland kliar och uppkommer oftast när man är mellan 10 och 30 år. Den är ärftlig i vissa fall och utlöses av infektioner, läkemedel eller psykisk stress. Det går inte att bli frisk från psoriasis, men olika behandlingar lindrar, till exempel krämer, ljusbehandling, tabletter och injektionsbehandlingar.

– Psoriasis är svårt att förebygga, men en sund livsstil i allmänhet och att inte stressa är bra, säger Margareta Frohm Nilsson.

Hudcancer

Hudcancer, malignt melanom, är den cancerform som ökat snabbast i Sverige de senaste årtiondena och varje år drabbar den cirka 2 600 svenskar. Solens ultravioletta strålning är den viktigaste orsaken till hudcancer och ju mer man solar desto större är risken, speciellt om man bränner sig. Upptäcks malignt melanom tidigt, är det större chans att den kan botas. Man bör undersöka sin hud regelbundet, uppmanar Margareta Frohm Nilsson.

– Titta på födelsemärken, leverfläckar och sår som inte läker och var uppmärksam på förändringar i huden som du inte känner igen, till exempel nya pigmentfläckar, eller fläckar som ändrar storlek, färg eller form. Läs mer om hudcancer i artikeln Allt om hudcancer.

Läs mer:

Huden.se - Allt om hud och hudsjukdomar

 

 

Veckans fråga

Har du pollenallergi?

Nyhetsbrev

E-postadress