Ange ditt sökord

Slagen tycks dra igång ett förhållandevis långvarigt sönderfall av nervceller, vilket är viktigt för kampsportsutövare att känna till. Foto: Shutterstock

Slagen tycks dra igång ett förhållandevis långvarigt sönderfall av nervceller, vilket är viktigt för kampsportsutövare att känna till. Foto: Shutterstock

Hjärnskada hos amatörboxare syns i blodprov

Hjärnskada hos amatörboxare kan nu mätas även i blodprov. Sönderfallet av nervceller verkar fortsätta, även om boxarna hållit sig borta från ringen under två månader.

Annons:

Det visade en studie från Sahlgrenska akademin. resultaten publicerades i den vetenskapliga tidskriften Brain Injury. Studien var ett samarbete mellan forskare vid Sahlgrenska akademin och Erciyes University Medical School i Turkiet.

Upprepade slag skadar

Resultaten är ännu ett bevis för att upprepade slag mot huvudet skadar hjärnan. I studien analyserades blodprover från 44 turkiska amatörboxare. Proverna togs i början av ett träningsläger, efter 2 månaders uppehåll från boxning. Resultaten jämfördes med en frisk kontrollgrupp. Forskargruppen analyserade flera proteiner som är kända för att vara markörer för hjärnskada och kunde se att ett av dem, ett protein som kallas NSE, var förhöjt hos amatörboxarna jämfört med kontrollgruppen.

– Slagen tycks dra igång ett förhållandevis långvarigt sönderfall av nervceller, vilket är viktigt för kampsportsutövare att känna till. Det kan också vara ett observandum för föräldrar som tillåter sina barn att utöva sporter där sparkar och slag mot huvudet ingår, menar Henrik Zetterberg, docent i neurokemi vid Sahlgrenska akademin.

Även efter vila

Även när boxarna vilat i två månader från matcher var nivåerna höga.

Detta talar för att den skadliga processen i hjärnan fortsätter trots att boxarna inte nyligen varit utsatta för akut skalltrauma.

Lättare att ta blodprov

Samma forskarlag som tagit fram den här forskningen har tidigare kunnat visa att amatörboxning ger en ökning av hjärnskademarkörer i ryggvätska.

– Ett blodprov är dock lättare att ta och det skulle vara intressant att se hur NSE-nivåerna ändrar sig över tid hos kampsportsutövare vid upprepade provtagningar efter match och under rehabiliteringen efter knockout. Det är möjligt att denna typ av biomarkörer skulle kunna vara användbara inom idrottsmedicin för att avgöra när en idrottsman eller idrottskvinna borde avstå från träning och tävling. Men först måste metoden utvärderas ytterligare, säger Henrik Zetterberg.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: