Ange ditt sökord

Årets Bragdhund Hilda har hittat inte mindre än tolv bortsprungna hundar. Foto: Shutterstock

Årets Bragdhund Hilda har hittat inte mindre än tolv bortsprungna hundar. Foto: Shutterstock

Hilda är Årets Bragdhund – hittar andra hundar

Labradoren Hilda har en särskild talang för att nosa upp hundar som har sprungit bort, något som nu har belönat henne med Årets Bragdhund 2018.

Annons:

Hildas insats är till stor hjälp för de hundägare vars hundar har försvunnit.

Svensk viltspårchampion vid nio månaders ålder

Hilda, eller Wildn’Beauty’s No problem som hon heter i stamtavlan, blev redan vid nio månders ålder svensk vilstpårschampion. Snabbt fick labradortiken inte bara rykte om sig att framgångsrikt spåra vilt som skadats i jakt eller trafik utan även söka efter bortsprungna hundar.

Enligt Hildas matte Karin Björck, som faktiskt inte ens visste om att Hilda var nominerad till Årets Bragdhund, har man aldrig annonserat att Hilda är bra på att hitta just bortsprungna hundar utan framgångssagorna har spridits via ryktesvägen. Idag får man samtal om såväl viltspårning som att hjälpa till när hundar har sprungit bort.

Bevisat utomordentlig förmåga

Att hundens nos är ett otroligt instrument är allmänt känt men i Hildas fall har det verkligen bevisats flera gånger om. Hilda har hittat inte mindre än tolv bortsprungna hundar vara två av dem blev skrämda av nyårsfyrverkerier och hade varit borta i 54 timmar. Hundar som har sprungit bort kan snabbt bli förvildade vilket innebär att tilliten till människor försvinner och det är svårt att få hunden att komma tillbaka. Det är därför viktigt att den eftersökande hunden uppvisar ett lugn och möjlighet att bygga förtroende, något som Hilda har visat sig utomordentlig på att göra.

Just att hon med målmedveten spårning och stort lugn har lyckats med detta är anledningen till att hon nu har blivit Årets Bragdhund.

Skänker prissumman

Juryn bestod av Hans Rosenberg, Annika Klang och Ulf Uddman från Svenska Kennelklubben samt Magnus Berglin från Agria Djurförsäkring.

– Det blev lite chockartat, man jobbar i det tysta ibland och gör det som ska göras och så bara kommer det här, säger Karin Björck.

Agria Djurförsäkring skänker 20 000 till en organisation som mottagaren själv får välja och Hildas matte kommer skänka pengarna till den ideella organisationen Hundstallet som tar hand om bortsprungna hundar. Hilda får ta emot sin medalj på Stockholm Hundmässa den 8 december och får då även ett smaskigt ben att tugga på, ett års foder samt en skön säng från Biabädden. Karin får en tavla från Dogmade som minne.

Fakta: Hundar som prisas 2018

På Stockholm Hundmässa kommer även Årets polishund, Årets narkotikasökhund och Årets sociala tjänstehund att få ta emot pris.

  • Årets polishund delas i år av tre kriminalsökhundar: Ace, Ben och Cross – som hyllas för sina insatser i sökandet efter kvarlevor från den svenska journalisten Kim Wall.
  • Årets narkotikasökhund är 5-åriga labrador retrieverhanen Nextjoy Boy, som tillsammans med sin förare Susann Haara arbetar på brottsbekämpningsgruppen i Haparanda.
  • Årets sociala tjänstehund är diabeteshunden Citrine, en nioårig tysk schäferhund från Söderhamn som håller koll på sin matte Sofia Björklunds blodsocker när hon sover.
  • Årets bragdhund är 5-åriga labradoren Hilda som tillsammans med sin matte Karin Björck spårat 12 bortsprungna hundar.
Annons:

Källor:

Svenska Kennelklubben, Agria DJurförsäkringar

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: