Ange ditt sökord

Hela du mår bra av fisk

Hela du mår bra av fisk

Tack vare den omättade fettsyran omega-3 är fet fisk bra för både knopp och kropp. Alla fiskar är dock inte rika på omega-3. För att odlad lax behöver få fettsyran i fodret.

Annons:

Alla omega-3 fettsyror är essentiella, vilket innebär att kroppen inte själv kan tillverka dem. Fettsyrorona DHA (dokosahexaensyra) och EPA (eikosapentaensyra) kallas ofta också fiskolja eftersom att de finns i fisk och skaldjur, medan ALA (alfalinolensyra) kommer från växtriket och finns i rapsolja, linfröolja och valnötter. Kroppen kan dessutom omvandla ALA till EPA och DHA i små mängder när det behövs.

Fisk innehåller omega-3 när den livnärt sig på alger som innehåller dessa fettsyror eller äter annan fisk som i sin tur ätit alger. All fisk innehåller därför inte lika mycket omättade fetter. För att vi ska få i oss fettsyrorna när vi äter odlad lax måste det till exempel tillsättas i fiskfodret. Makrill, sardin, sill, ansjovis, sik, tonfisk och lax (se ovan) är rik på omega-3. Nu finns även ett flertal kosttillskott att välja mellan. I vetenskapliga studier har omega-3 visat på ett flertal positiva hälsoeffekter som:

  • Ogynnsamma blodfetter sjunker
  • Förhöjt blodtryck minskar
  • Risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar
  • Blodkärlens elasticitet bibehålls (bra för blodcirkulationen)
  • Hjärnans kapacitet förbättras
  • Dämpar inflammation i blodkärl

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: