Ange ditt sökord

Fallolyckor utomhus under vintern leder ofta till allvarliga problem för den som drabbas. Vissa yrkesgrupper är mer utsatta än andra. Foto: Shutterstock

Fallolyckor utomhus under vintern leder ofta till allvarliga problem för den som drabbas. Vissa yrkesgrupper är mer utsatta än andra. Foto: Shutterstock

Halka och snö drabbar många – 7 200 fallolyckor utomhus

Nu har snö och is lagt sig på många gator runtom i landet och fallolyckorna, den vanligaste arbetsolyckan, och antalet arbetsolycksfall utomhus ökar när halkan slår till.

Annons:

Många drabbas, men skadorna till följd av fall kan bli färre och mindre allvarliga för den som tränar upp sin fallkompetens.

Fallträning ska öka medvetenheten

Med hjälp av fallträning vill AFA Försäkring och Svenska Judoförbundet öka medvetenheten på arbetsplatser i riskzonen. För att öka kunskapen om fallolyckor har AFA Försäkring även tagit fram en rapport om fallolyckor på arbetet.

– Varje år inträffar cirka 11 000 fallolyckor på arbetstid. 7 200 fallolyckor inträffar utomhus varje år och 2 500 av dem sker på väg till eller från arbetet. Mer än hälften av alla fallolyckor utomhus på arbetet inträffar mellan november och februari, där ungefär 30 procent av fallen leder till mer än 30 dagars sjukfrånvaro eller medicinsk invaliditet, säger Anna Weigelt, chef för analysavdelningen på AFA Försäkring.

Det har även producerats flera kortfilmer om att ”Alla kan falla” där talande statistik visar hur många som faktiskt drabbas av fallolyckor kopplade till arbetet.

Undersköterskor, vårdbiträden, brevbärare och städare bland de värst drabbade

Fallolyckor utomhus under vintern leder ofta till allvarliga problem för den som drabbas. Vissa yrkesgrupper är mer utsatta än andra.

– Flest olycksfall inträffar bland undersköterskor, vårdbiträden, personliga assistenter och yrkesförare. Andra yrkesgrupper som sticker ut i statistiken är brevbärare och tidningsdistributörer samt städare och fönsterputsare. Inom dessa yrkesgrupper sker upp till 75 procent av arbetsolyckorna utomhus vintertid, säger Anna Weigelt.

Träning i att falla kan ge ökad trygghet på jobbet

AFA Försäkring satsar tillsammans med Svenska Judoförbundet på fallträning på svenska arbetsplatser för att förebygga fallolyckor och skapa ökad trygghet för arbetstagare.

– Syftet med samverkansprojektet är att öka personlig trygghet och minskat lidande på grund av fall i arbetet. Vi vill bidra till färre sjukskrivningar och minskade vård- och rehabiliteringskostnader för arbetsgivare och samhället i stort. Fallkompetensträningen är kostnadsfri om man har en kollektivavtalad försäkring hos AFA Försäkring, säger Frida Winnerstig, projektledare på AFA Försäkring.

Hel fabrik i Oxelösund stänger ner medan medarbetarna lär sig falla rätt

En av arbetsplatserna som ingår i fallkompetensprojektet är företaget Proplate i Oxelösund som stänger ner hela sin produktion en gång i veckan för att alla ska få lära sig falla rätt.

– Vi vill med denna satsning öka fallkompetensen i arbetslivet. Har du tränat din balans och styrka och har rätt teknik vid ett fall minskar risken att skadas. Fallkompetensen kan även minska rädslan att falla, vilket i sin tur kan leda till mer avspända muskler och mindre fallbenägenhet, säger Karin Strömqvist Bååthe, projektledare på Svenska Judoförbundet.

Så undviker du att falla och förebygger skador

  • Halkskydd på frekventa in- och utgångar
  • Sandning och snöröjning
  • Broddar och ändamålsenliga skor
  • Särskilda åtgärder kan krävas i utsatta miljöer som skolgårdar, gångbanor, förskolan
Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: