Ange ditt sökord

Midsommarmaten innehåller flera nyttiga delar som fisk och färskpotatis.  Foto: Shutterstock

Midsommarmaten innehåller flera nyttiga delar som fisk och färskpotatis. Foto: Shutterstock

Jordgubbar är fyllda av såväl vitaminer som antioxidanter. Foto: Shutterstock

Jordgubbar är fyllda av såväl vitaminer som antioxidanter. Foto: Shutterstock

Efter maten är det både nyttigt och skoj att ta sig en svängom! Foto: Shutterstock

Efter maten är det både nyttigt och skoj att ta sig en svängom! Foto: Shutterstock

Hälsosam midsommar – visst går det!

Midsommar, en av de mest populära mat- och dryckeshögtiderna bjuder på mycket gott och allt är absolut inte onyttigt.

Annons:

Det finns flera delar av midsommarbordet som är både välsmakande och hälsosamma.

Den nyttiga potatisen

Att äta den potatis du odlat själv är en vardagslyx och visst innehåller färskpotatisen många nyttigheter.

Färskpotatis är inte bara kalorisnål utan även rik på C-vitamin och kan varm som kall serveras i alla möjliga varianter, som tillbehör på mackan eller tillsammans med fisken på midsommarbordet – fantasin sätter gränser för hur du använder din färskpotatis (köpt eller egenodlad).

Fina fisken

Fisk är populärt till midsommar. Vi äter fisk i alla möjliga former, sill och lax är allra vanligast. Fisk innehåller det nyttiga omega 3-fettet.

Även om vi får i oss mer D-vitamin under sommaren då det är ljusare ute är det aldrig fel att få i sig lite till och fisk, men även ägg som ofta äts som tillbehör, innehåller D-vitmain.

Hälsosamma jordgubbar

Våra jordgubbar härstammar från de nordamerikanska jordgubbarna och man räknar att jordgubbarna innehåller fem mikrogram K-vitamin per 100 gram. K-vitaminet har i studier visat sig vara viktigt för bland annat benbildning, immunsystem och blodkärl. Jordgubbarna är även även rika på C-vitamin och mangan. C-vitamin har betydelse för kroppens bindväv som stäker blodkärl, hud, tänder och skelett. C-vitamin, eller Askorbinsyra, är en organisk syra och antioxidant. Vitaminet hjälper vår kropp att ta upp järn och skyddar även fettämnen i kroppen från att oxidera. Ämnet mangan har betydelse vid utvecklingen av brosk, benstomme och leder. Idag vet man inte till fullo manganets roll som näringsämne för oss människor. Mangan transporteras i kroppen av transferrin och deltar i omsättningen av kolhydrater och fetter, cellens försvar mot fria radikaler samt produktionen av thyroxin, sköldkörtelns viktigaste hormon. 

Förutom att innehålla C-vitamin och mangan innehåller jordgubbar även fibrer, jod, kalium, folat, B2- vitamin, B5-vitamin, B6-vitamin, magnesium och koppar. Jordgubbar är också rika på antioxidanter, till exempel antocyaniner som sägs ha en antiinflammatorisk effekt. Också C-vitamin, mangan och koppar räknas som antioxidanter. Det är inte bara själva jordgubben som innehåller antioxidanter utan även bladen. Du som behandlas med blodförtunnande läkemedel ska vara försiktig med att äta jordgubbar och alltid informera att du har ätit jordubbar när du mäter ditt PK/INR-värde. Fråga din läkare om råd!

Små grodorna!

Eftersom vi äter och dricker en hel del under midsommar är det även viktigt att röra på sig. All den härliga midsommarmaten går ner så mycket bättre med en promenad på en halvtimme. Det gör även att du får igång blodcirkulationen och inte upplever det som att du är lika seg efter mycket god mat.

Det viktigaste är att överhuvudtaget röra på dig, om än en liten promenad – men små grodorna går också bra såklart.

Blommor under huvudkudden

Om du vill, varför inte passa på att plocka blommor på promenaden och lägg under huvudkudden. Och som huvudregel, tänk på att det många gånger går bra att äta allt men att det handlar mer om hur ofta du äter det.

Ät allt men inte alltid är en bra tumregel tillsammans med en god portion härlig motion.

Trevlig midsommar!

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: