Ange ditt sökord

Att vara rik visade sig ha flera fördelar för hälsan enligt studien. Foto: Shutterstock

Att vara rik visade sig ha flera fördelar för hälsan enligt studien. Foto: Shutterstock

Hög inkomst ger färre sjukdomar, bättre sömn – och du lever längre

Har du gott om pengar på kontot kan du skatta dig lycklig för enligt en amerikansk studie blir du både friskare och lever längre ju högre upp på inkomststegen du befinner dig.

Annons:

Studien kommer från den amerikanska folkhälsomyndigheten Centers for Disease Control (CDC).

Fem olika inkomstgrupper

Forskarna har studerat fem olika inkomstgrupper av amerikaner och tittat närmare på deltagarnas hälsa.

Resultatet från studien skulle visa sig inte bara anmärkningsvärt utan även konsekvent överensstämmande.

Sjukdom sjönk i takt med att inkomsten steg

Studien visar att varje inkomstgrupp är friskare än den under och sjukare än den ovanför. De sjukdomar man tittade närmare på, bland annat hjärtsjukdomar och njursjukdomar, hade alla det gemensamt att förekomsten sjunker i takt med att inkomsten stiger.

Dessutom visade det sig även att den förväntade livslängden ökade ju högre upp i inkomstgrupperna deltagarna bafann sig.

Orsaken bakom

Skälen till skillnaderna mellan inkomstgrupperna menar forskarna är många. Bland annat drar rika människor bättre nytta av levnadsförhållanden i allmänhet. Dessutom menar forskarna att personer med lägre inkomster mer sannolikt är stressade eller deprimerade.

Den mest uppenbara faktorn bakom den aktuella studien är dock det amerikanska sjukvårdssystemet. Eftersom studien genomfördes i USA där inkomst även påverkar vårdkvalitet är det ett tydligt skäl till varför personer i de högre inkomstgrupperna även har bättre hälsa.

Andra effekter av inkomstskillnader

En annan studie, även den från CDC, visade att det även fanns skillnader i sömn mellan de olika inkomstgrupperna. Ju högre upp på inkomsstegen, desto lägre är sannolikheten att man drabbas av sömnsvårigheter.

När man i Storbritannien gjorde en liknande studie visade det sig även där att skillnaderna mellan inkomstgrupper var markant – till exempel visade den studien att barn som växte upp i de rikaste delarna av Storbritannien levde i så mycket som 20 år längre än de personer som växt upp i de fattigare delarna av landet.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: