Ange ditt sökord

Hårdträning bra för KOL-patienter

Hårdträning bra för KOL-patienter

De mediciner som används vid kronisk obstruktiv lungsjukdom, KOL i dag ger begränsad symtomlindring. Fysisk träning av hög intensitet har däremot visat sig effektiv och är numera en av hörnstenarna i rehabiliteringen.

Annons:

Träning i bassäng och på land har visat sig effektiv för patienter med kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL konstaterar sjukgymnast Karin Wadell från Umeå universitet. Hennes avhandling visar att träningen förbättrar både den fysiska förmågan och livskvaliteten hos patienterna.

Den bör genomföras med hög intensitet och gärna i grupp. För att behålla de positiva effekterna efter en träningsperiod verkar det krävas underhållsträning mer än en gång per vecka. För de patienter som på grund av lungsjukdomen inte klarar att syresätta blodet tillräckligt vid ansträngning ger träning under kontrollerade former positiva resultat också utan tillförsel av syrgas.

Tobaksrökning är den största riskfaktorn för KOL, som orsakar ett avsevärt lidande för både patienter och anhöriga. Sjukdomen är idag den fjärde vanligaste dödsorsaken i världen och den ökar i förekomst. I Sverige beräknas upp till 700 000 personer lida av KOL. Hosta och en alltmer ökande andfåddhet vid ansträngning är de vanligaste symtomen.

Det här leder till att patienter med KOL minskar sina fysiska och sociala aktiviteter, får sänkt fysisk förmåga och sämre livskvalitet. De mediciner som används idag har begränsade möjligheter att minska symtomen. Fysisk träning har visat sig ha bra effekt och är numera en av hörnstenarna vid rehabilitering av KOL-patienter.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: