Ange ditt sökord

Är du allergisk mot björk kan du även vara allergisk mot hassel, något som redan nu kan kännas av. Foto: Shutterstock

Är du allergisk mot björk kan du även vara allergisk mot hassel, något som redan nu kan kännas av. Foto: Shutterstock

Håll kollen på pollen – mycket björk väntar i vår

Årets pollensäsong är snart här på allvar och redan nu förekommer låga halter av pollen från hassel och al. Våren spås även bli extra svår för dig som är allergisk mot björkpollen.

Annons:

Ungefär en femtedel av landets tonåringar och vuxna är allergiska mot pollen och en majoritet av dessa är allergiska mot just björkpollen.

Temperturen stiger – och det gör också pollenmängden

Naturhistoriska museet driver sajten Pollenrapporten och där säger experter att man trots att snön ligger kvar på många håll i landet redan nu har kunnat mäta låga halter av de tidiga pollensorterna hassel och al. 

I takt med att temperaturen stiger ökar också pollenhalten och pollenssäongen kör igång, en säsong som vanligtvis pågår från tidig vår till sen höst. 

Björkpollenallergiker kan få en tuff vår

Björkpollen blommar i i april och maj och man brukar prata om att vartannat år tenderar att resultera i kraftigare blomning. 

Redan nu kan man vid Naturhistoriska museet se att det verkar bli mer björkpollen än föregående år även om den sista kvarvarande faktorn är väderleken. I år finns det dock alla förutsättningar för en rikligare blomning vilket kan vara besvärligt för dig som är allergisk.

Medicinera i tid

Vanliga symtom vid pollenallergi är nysningar, rinnsnuva, nästäppa och röda, kliande ögon. Du kan även uppleva att du känner dig trött. Det finns receptfria läkemedel som du kan ta inledningsvis för att se om de lindrar och botar besvären, du kan fråga dig fram på ditt apotek.

När det kommer till läkemedel vid pollenallergi är det många gånger viktigt att börja ta dessa redan innan symtom uppstår. Om du har pollenallergi kan du tänka på följande:

  • Påbörja din medicinering tidigt på säsongen – så fort du känner symtom.
  • Använda dig av läkemedel som tabletter eller om besvären gäller ögonen, ögondroppar.
  • Undvika andra allergener som starka parfymer och tvättmedel, pälsdjur och ta inte in björkris under allergiperioden.
Annons:

Källor:

SVT, Naturhistoriska museet 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: