Ange ditt sökord

Rapporten bygger på 2 700 svar och visar att hela 74 procent har lidit av sömnproblem det senaste året.  Foto: Shutterstock

Rapporten bygger på 2 700 svar och visar att hela 74 procent har lidit av sömnproblem det senaste året. Foto: Shutterstock

Hälsorapport: Sju av tio svenskar lider av sömnproblem – men få gör någonting åt det

Att sömn är en viktig faktor för att hålla sig frisk, både fysiskt och psykiskt, är nog de allra flesta medvetna om. Trots detta har sju av tio svenskar drabbats av sömnproblem det senaste året.

Annons:

Det visar hälsokostkedjan Lifes nya rapport Hälsobarometern 2019.

74 procent lider av sömnproblem

I Hälsobarometern 2019 har man undersökt hur svenskarna ser på sina kost- och träningsvanor, sömn och stress. Rapporten som bygger på 2 700 svar visar att hela 74 procent har lidit av sömnproblem det senaste året.

Det är främst kvinnor som upplever svårigheter med att sova, 80 procent uppger nämligen detta. Motsvarande siffra för män är 68 procent.

Få behandlar sömnproblemen

Vanligast är det att behandla med receptbelagda läkemedel. Av de tillfrågade uppgav 20 procent att de har tagit receptbelagda läkemedel till hjälp, 13 procent har uppsökt läkare och lika många har sökt på internet efter lösningar. Knappt en av tio har använt sig av växtbaserade läkemedel och kosttillskott.

Men enligt rapporten uppger drygt hälften av de tillfrågade att de faktiskt inte har gjort någonting alls för att behandla sina sömnproblem.

7 råd – så sover du bättre!

  • Se till att det är mörkt, tyst och svalt i sovrummet. Idealtemperaturen är 14-18 grader.
  • Skaffa en skön och bekväm säng.
  • Undvik kaffe, te, läsk, energidrycker och alkohol minst sex timmar före sänggåendet.
  • Ät ordentligt på kvällen. Att vara hungrig påverkar sömnen.
  • Avsätt tid för nedvarvning innan du går och lägger dig.
  • Gå inte till sängs utan att vara sömnig. Är du inte sömnig, gå upp och gör något annat tills du blir sömnig.
  • Skaffa rutiner inför sänggåendet.
Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: