Ange ditt sökord

Att bedömma den egna simkunnigheten korrekt kan vara avgörande för vilka risker du undviker i vattnet. Foto: Shutterstock

Att bedömma den egna simkunnigheten korrekt kan vara avgörande för vilka risker du undviker i vattnet. Foto: Shutterstock

Gruppen som löper störst risk att drunkna – så bedömer du din simkunnighet

Den grupp som löper störst risk att drunkna under sommarmånaderna är inte alls den grupp som de flesta tror.

Annons:

Det visar en ny undersökning från försäkringsbolaget Trygg-Hansa. Fler bör dessutom bli bättre på att bedöma den egna simkunnigheten för att minska risken för drunkningsolyckor ytterligare.

Nyanlända toppar inte statistiken

I undersökningen uppger hela 42 procent att de tror att nyanlända personer till Sverige är de som enligt statistiken löper störst risk att drunkna i svenska vatten. Nära var tredje person (29 procent) tror att det är barn.

Statistiken visar däremot att 9 av 10 som drunknat hittills i år faktiskt har varit män, de flesta medelålders och äldre. Sveriges “genomsnittsdrunknare” är nämligen en 49-årig man.

Viss självinsikt

Statistiken i undersökningen visade att åldersgruppen 50-64 år faktiskt svarade oftare att de trodde att medelålders män är den grupp som löper störst risk att drunkna. Det tyder på att åldergruppen ändå har viss självinsikt om risken menar Johan Eriksson, kommunikationschef på Trygg-Hansa.

Johan Eriksson menar att övertro är den största riskfaktorn för drunkning vilket handlar om att du tar risker när du simmar ensam, struntar i flytväst eller dricker alkohol vid bad och båtturer.

Fördubbling jämfört med föregående år

Hitills i år har 45 personer drunknat i Sverige vilket är en fördubbling jämfört med samma period förra året. Av dessa har 87 procent varit män, de flesta medelålders och åldre. För att förändra bilden av vem som drunknar och uppmärksamma riskerna med övertro på sin förmåga har Trygg-Hansa låtit Sveriges genomsnittsdrunknare – 49-årige Martin Beck – fått genomföra ett simtest i öppet vatten, med livräddare på plats. Martin fick först uppskatta hur långt han trodde att han skulle klara att simma. Experimentet visas i den nya minidokumentären ”Genomsnittsdrunknaren” och syftet är att visa hur stor skillnad det kan vara mellan sin uppskattade förmåga och verkligheten.

Med Genomsnittsdrunknaren vill man öka medvetenheten om riskerna med övertro. Simkunnighet är en färskvara och att simma i öppet kallt vatten är en helt annan sak än att simma inomhus i en bassäng. Trygg-Hansa hoppas att människor får sig en tankeställare inför midsommar då många tar årets första dopp, säger Johan Eriksson i en kommentar.

Bedöma simkunnigheten måste bli bättre

I juni, juli och augusti ökar vanligen drunkningsolyckorna, förra året drunknade 75 personer under dessa sommarmånader vilket betyder nästan en person om dagen.* Trygg-Hansa menar att många av olyckorna skulle kunna undvikas om du bedömmer din simkunnighet bättre.

Så testar du din simkunnighet på egen hand:

  1. Gör testet tillsammans med någon
  2. Simma i dagsljus och längs med land
  3. Simma 200 meter, varav 50 meter ryggsim
  4. Om det är svårt att hitta en sträcka på 200 meter så kan du simma t.ex. 50 meter fyra gånger

Se minidokumentären ”Genomsnittsdrunknaren”:

Fakta undersökningen

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Trygg-Hansa. Målgruppen för undersökningen är den svenska allmänheten 18-79 år. Totalt har 1011 intervjuer genomförts under perioden 28 april till 4 maj 2016.

Fråga Novus-undersökning: Vilka tror du enligt statistiken har störst risk att drunkna i svenska vatten?

  • Nyanlända till Sverige (42%)
  • Barn (29%)
  • Medelålders män (29%)
  • Unga män (16%)
  • Äldre kvinnor (3%)
  • Andra (1%)
  • Vet ej (5%)

Regionala skillnader:

  • I Norrland tror de allra flesta att det är barn som har störst risk att drunkna.
  • I Sydsverige tror mer än hälften att det är nyanlända personer till Sverige som har störst risk att drunkna.
  • Småland och öarna är närmast sanningen om vem som enligt statistiken har störst risk att drunkna.
  • Stockholm är den region där minst andel personer svarat medelålders män och är därmed längst från sanningen.

Åldersskillnader:

  • Åldersgruppen 50-64 år svarar oftare att de tror att medelålders män har störst risk att drunkna (39 procent).
  • Äldre, 65-79 år, svarar oftare att de tror att det är nyanlända personer till Sverige (51 procent).
  • Bland yngre, 18-29 år, tror flest att det är barn som har störst risk att drunkna (48 procent).
Annons:

Källor:

Trygg-Hansa

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: