Ange ditt sökord

Det förväntade fina vädret gör att Svensk handel tror att grillsäsongen kan komma igång redan i påsk. Foto: Shutterstock

Det förväntade fina vädret gör att Svensk handel tror att grillsäsongen kan komma igång redan i påsk. Foto: Shutterstock

Grillsäsongen kan komma igång redan i påsk

Under påskveckan konsumerar vi tjugo procent mer mat än under en vanlig genomsnittlig vecka. 

Annons:

Varje år levererar Svensk Handels en rapport inför påskveckan som är en av årets stora mathögtider. Årets prognos pekar på att försäljningen i dagligvaruhandeln blir över 7 miljarder kronor. 

Tredje mest intensiva veckan

Efter jul och midsommar är påsk den mest intensiva veckan för livsmedelsförsäljningen. Det säger Lisa Burden som arbetar som omvärldsbevakare på svensk handel. 

Under en normal genomsnittlig vecka omsätter dagligvaruhandeln 5,8 miljarder kronor. Under påskveckan ökar den siffran istället till 7,05 miljarder.

Skärtorsdag får högst tryck

Det är främst på skärtorsdagen vi gör vår inhandling vilket ökar trycket på butikerna under den dagen. Årets försäljning hade dessutom spåtts kunna bli ännu högre om inte påskhelgen låg strax innan lönen betalas ut. 

Under skärtorsdagen förväntas matförsäljningen nå 1,7 miljarder kronor. I den prognosen ingår förutom livsmedelsbutiker även Systembolaget försäljning.

Grillpermiär

Storsäljarna under påsken är ägg, godis och sill även om man ser att försäljningen av sill sjunker något. Det tror man beror på att priserna för sill, och även lax, har stigit medan priset för godis sjunkit.

Lisa Burden tror även att på grund av att årets påskhelg ligger sent så kan det i kombination med sol och vårvärme på många platser bli dags för grillpremiär under påskhelgen.

Annons:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: