Ange ditt sökord

En aspekt som spelar in när det kommer till välmåendet är att grillning många gånger associeras med gemenskap.  Foto: Shutterstock

En aspekt som spelar in när det kommer till välmåendet är att grillning många gånger associeras med gemenskap. Foto: Shutterstock

Grillning påverkar din psykiska hälsa positivt

Ett av de allra tydligaste sommartecknen är när grillen kommer fram och doftnen av nygrillat sprider sig över landet. Grillningen kan dessutom vara bra för din psykiska hälsa.

Annons:

Det visar 2018 års upplaga av dagligvarukedjan Icas grillrapport som tagits fram i samarbete med Kantar Sifo och en rad matexperter.

Påverkar psykisk hälsa positivt

I rapporten svarade nästan hälften av svenskarna att de blir gladare av grillning än annan matlagning och att det påverkar den psykiska hälsan positivt.

Rapporten visar även att vi både känner oss mer harmoniska och mer avkopplade när vi står vid grillen.

Maillardeffekten

Anledningen till den positiva effekten av grillning är att grillning aktiverar flera av våra sinnen. När du grillar mat uppstår något som kallas för Maillardeffekten. Effekten är uppkallad efter en fransk kemist vid namn Louis Camille Maillard och uppkommer när sockerarter och aminosyror reagerar med varandra under värme. Detta ger nya aromer, texturer och smaker vilket skapar en kombination som blir oemotståndlig för hjärnan.

En annan aspekt som spelar in när det kommer till välmåendet är att grillning många gånger associeras med gemenskap.

Vi grillar mindre kött

Grillrapporten visar att allt fler väljer att grilla mindre kött, andelen som väljer att grilla mindre kött har fördubblats på fyra år. De som väljer att grilla grönsaker som huvudrätt har samtidigt ökat från 37 procent till 50 procent på tre år.

De mest populära grödorna att grilla är majs, lök, svamp, paprika och tomat.

Vanliga samtalsämnena runt grillen

Grillningen är alltså även en social aktivitet och rapporten har även kartlagt vilka samtalsämnen vi tar upp runt grillen. Det allra vanligaste är att prata om mat, vilket kanske inte är så konstigt, och relationer.

Andra ämnen vi pratar om vid grillen är värderingar, känslor och miljön.

Eldningsförbud och grillning

Tänk på att om det har varit väldigt varmt och soligt så blir naturen otroligt torr och brandrisken hög. Då råder det eldningsförbud på många platser i landet. Dubbelkolla alltid vad som är aktuellt och gäller där du bor innan du grillar, vanligtvis finner du informationen hos brandförsvaret, kommunen eller länsstyrelsen.

Vid eldningsförbud

  • är det förbjudet att göra upp eld i skog och mark och även i villaträdgårdar.
  • är det förbjudet att använda pyroteknisk utrustning utomhus.
  • är grillning endast tillåtet vid permanent iordningställda grillplatser samt på villatomter i grillar (kol-/gas-/el-). Engångsgrillar är med andra ord förbjudna.

Med iordningställd grillplats menas en grillplats byggd av betong, sten eller liknande. Tillfälligt anordnade grillplatser av sten eller stockar uppfyller inte kraven för en säker grillplats.

Vid eldningsförbud rekommenderas

  • att inte röka i skog och mark.
  • att inte arbeta med maskiner i skog och mark, som kan orsaka gnistor eller varmgång (motorsågar, slåtteraggregat, markberedningsmaskiner med mera).
Annons:

Källor:

Ica

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: