Ange ditt sökord

Glutenfria produkter visade sig vara dubbelt så dyra på apoteken. Foto: Shutterstock

Glutenfria produkter visade sig vara dubbelt så dyra på apoteken. Foto: Shutterstock

Glutenfritt mycket dyrare på apotek

En jämförelse visade att glutenfria produkter som går att köpa i såväl matbutiken som på apotek skiljer sig stort i pris beroende på var du handlar.

Annons:

Det är P4 Kronoberg som har gjort jämförelsen som visade väsentliga prisskillnader mellan apoteken och matvarubutikerna.

Landsting betalar merkostnaden

Prissättningen ifrågasätts då landstingen betalar merkostnaden för glutenfria produkter. Barn upp till 16 år hämtar till exempel ut glutenfria produkter gratis via apotek om de har en livsmedelsanvisning från läkare. Vuxna kan få ett bidrag årligen för den här typen av produkter.

Anledningen är att man vill göra det lättare och enklare för familjerna och att landstingen sparar pengar. Rolf Sälleryd (KD) är landstingsfullmäktiges ordförande och säger till P4 Kronoberg att man från landstingets sida inte har varit medvetna om prisskillnaderna. 

Dubbelt så dyrt

För att jämföra tog man sex glutenfria produkter från en lokal Ica-butik och jämförde med Apotekets priser på nätet för samma produkter. 

Det visade sig att det var stora prisskillnader, exempelvis ett paket pasta var dubbelt så dyrt på Apoteket jämfört med Ica-butiken. Apotekspriserna var i stort sett lika också på övriga apotekskedjor. 

Större lager

Medan Rolf Sälleryd tycker att prisskillnaderna är orimiliga förklarar Eva Fernvall, kommunikationsdirektör på Apoteket, för P4 Kronoberg att prisskilnaderna beror på olika faktorer.

Till exempel menar Eva Fernvall att Icas möjlighet till större lager kan ge lägre priser. Hon menar också att eftersom glutenfria produkter inte är Apotekets huvudsakliga produkt så kan det vara en möjlig orsak. Men, menar Eva Fernvall, det förklarar ändå inte de stora prisskillnaderna och hon säger till radion att man kontinuerligt ser över priserna.

Fakta: Så mycket skiljer priserna

Apotekets pris som landstinget får betala inom parentes

  • Semper Havregryn: 15:95 (26:50)
  • Semper mjölmix med fiber: 18:95 (38:60)
  • Finax mjölmix: 25:95 (54:00)
  • Semper knäckebröd: 28:95 (60:00)
  • Semper Pofiber: 12:50 (25:50)
  • Semper pasta Fusilli: 23:50 (51:50)

Prisjämförelsen gjordes 11 oktober, priser från Ica Maxi Jönköping och Apotekets hemsida. En kontroll i Växjö visar att Ica Maxi i Växjö har i stort sett samma priser. 

Källa: Sveriges Radio P4 Kronoberg

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: