Ange ditt sökord

En vaginal orgasm är mer komplex än att stimulera en viss påstådd punkt.  Foto: Shutterstock

En vaginal orgasm är mer komplex än att stimulera en viss påstådd punkt. Foto: Shutterstock

G-punkten finns inte

Den eviga jakten på den omtalade G-punkten är över. 

Annons:

Enligt italienska forskare finns den nämligen inte. 

Populär uppfattning

Teorin om G-punkten har sitt ursprung i en så kallad anekdotisk studie som 1950 gjordes av urulogen Ernst Gräfenberg. Enligt studien observerade Ernst Gräfenberg att det verkade som att kvinnor har en erogen punkt i överdelen av slidan. I en anekdotisk studie utgör dock enbart personernas egna berättelser en grund vilken gör det till en tveksam studie ur en vetenskaplig synvinkel.

Men teorin fick fäste och på 1980-talet kom boken “The G-Spot” av sjuksköterskan Beverly Whipple. Boken blev en storsäljare och etablerade teorin om G-punkten ytterligare och att det bara handlar om att hitta den. 

Ingen knapp att trycka på

Emanuelle Jannini, profesor i endokrinologi och sexologi vid Tor Vergata-universitetet i Rom en av forskarna bakom studien vill nu slå hål på myten om G-punkten. Enligt henne och hennes kollegor finns det varken någon punkt eller knapp att trycka på. Sveriges radio rapporterar att Emanuelle Jannini konstaterar att det helt enkelt är en fantasi.

Att det är en meningslös jakt bekräftas också av studier som visar att 4 av 5 kvinnor sagt att de aldrig fått en vaginal orgasm och många av dem upplever det som ett problem. En vaginal orgasm är alltså mer komplex än att stimulera en viss påstådd punkt. 

Från G-punkt till CUV

Genom att studera ett pågående samlag med hjälp av ultraljud kunde man se att det inte finns någon speficik punkt som stimuleras under vaginal orgasm. Däremot visar den aktuella studien tillsammans med andra studier att det finns ett komplext område som istället samverkar vid en orgasm vid penetration: klitoris, dess inre rötter, livmodern och slidan. 

Emanuelle Jannini vill nu byta ut namnet G-punkt till CUV (clitourethrovaginal complex) i alla vetenskaplig sammanhang för att ta bort fokus från en lönlös jakt på en speficik punkt.

Annons:

Källor:

Referens: Referens: Emmanuele A. Jannini, et all. Beyond the G-spot- clitourethrovaginal complex anatomy in female orgasm. Nature Reviews Urology. 12 augusti 2014. DOI:10.1038/nrurol.2014.193 Sveriges radio

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: