Ange ditt sökord

Sedan 2008 har fysisk aktivitet på recept tredubblats. Foto: Shutterstock

Sedan 2008 har fysisk aktivitet på recept tredubblats. Foto: Shutterstock

Fysisk aktivitet på recept ökar

Att skriva ut fysisk aktivitet på recept (FaR) har tredubblats i Stockholms län sedan 2008 och är något man använder för att bland annat förebygga olika riskfaktorer.

Annons:

Sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg säger i ett uttalande att fysisk motion på recept är ett bra exempel på god hälsofrämjande vård. Fysisk aktivitet kan, enligt Birgitta Rydberg, även minska behovet av medicin.

Lindra och förebygga

Tanken är att man såväl kan lindra som förebygga sjukdom genom att skriva ut fysisk aktivitet på recept. Husläkarmottagningarna är bland de bästa på att skriva ut fysisk motion på recept men man vill se en ökning även på andra mottagningar. Exempelvis psykiatrin kunde använda sig av fysisk aktivitet på recept för att på så vis hjälpa patienter att komma ut och röra på sig.

Birgitta Rydberg (FP) säger att “rusta människor med kunskap om sin hälsostatus och verktyg för att själva ta hand om sin hälsa är en mycket smart förebyggande strategi”.

Tidigare forskning från Karolinska Institutet visar till exempel att få upp din puls och rör på dig 10 min x 3 eller 30 minuter i följd om dagen både främjar din hälsa och kan vara förebyggande.

Så att fysisk aktivitet på recept nu ökar visar att vården på allvar använder det här smarta sättet för att få oss att röra på oss för vår egen skull.

Mai-Lis 5 tips för bättre hälsa 

I en tidigare intervju delade professor Mai-Lis Hellénius med sig av sina fem tips för bättre hälsa.

  • Du vet bäst själv, följ dina egna tankar och idéer om vad man ska börja med, maten, rörelse eller rökning.
  • Få in rörelse, helst varje dag – Mai-Lis föredrar ordet rörelse framför motion.
  • Tänk tvärtom när det gäller maten – se grönsaker och frukt som maten och det övriga som grönt. Använd din gamla arveservis, som ofta är mindre i storleken.
  • Prioritera sömn – idag verkar många tro att man inte behöver sova mer än fyra till fem timmar per natt. Sömnen är viktigare än vad många tror.
  • Ha roligt! – försök att göra matstunden och aktiviteterna till något som känns bra och kul, så att det inte blir ”jobbiga måsten”.

Hela intervjun med professor Mai-Lis Hellénius.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: