Ange ditt sökord

Fyra av fem svenskar oroar sig för sin hälsa.  Foto: Shutterstock

Fyra av fem svenskar oroar sig för sin hälsa. Foto: Shutterstock

Fyra av fem svenskar oroar sig för sin hälsa

Vi blir allt med engagerade i vår hälsa men samtidigt blir vi också mer oroliga. Många mår trots sitt ökande engagemang inte bättre.

Annons:

Det visar en Sifo-undersökning framtagen på uppdrag av WW Viktväktarna.

Hälsoengagemanget ökar – men många mår inte bättre

På frågan om man har ökat engagemanget för sin hälsa och sitt välmående jämfört med för tre år sedan svarar varannan ja.

Trots det svarar 40 procent av de som satsat mer på sitt välmående att de inte mår bättre i dag än de gjorde för tre år sedan. Idag oroar sig fyra femtedelar av svenskarna för sin hälsa. Var tredje gör det flera gånger i månaden.

Satsar på bättre kost och mer träning

De främsta hälsoåtgärderna har varit att satsa på bättre kost, mer träning och mindre stress.

Runt var fjärde har valt att dra ner på alkoholen och ungefär lika många har fokuserat på viktminskning och bättre sömn.

Går in i “hälsoväggen”

Att många trots ökade hälsosatsningar inte mår bättre tror Karin Nileskog, hälsocoach på WW Viktväktarna bland annat beror på att man “går in i hälsoväggen”.

– Idag är det lätt att gå in i hälsoväggen; då får många hälsoåtgärder nästan bakvänd effekt. Oavsett om det är träning, hälsosam mat, mindre stress eller mer tid för familj och vänner, försök att regelbundet medvetandegöra vad av det du gör som faktiskt får dig att må bättre. Sen fokuserar du på att göra mer av det, säger Karin Nileskog, hälsocoach på WW ViktVäktarna.

Undersökningen visar vidare att män mår något sämre än kvinnor: 49 procent av männen uppger att de inte mår bättre idag än för tre år sedan, jämfört med 44 procent av kvinnorna.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: