Ange ditt sökord

De är viktigt att vi är rädda om vår hud dagligen och skyddar oss mot solen, exempelvis med solskyddsfaktor. Foto: Shutterstock

De är viktigt att vi är rädda om vår hud dagligen och skyddar oss mot solen, exempelvis med solskyddsfaktor. Foto: Shutterstock

Frisk och fräsch sommarhud – så tar du hand om den

Många av oss vet redan att det är viktigt att skydda oss mot solen. Men vad är det egentligen vi skyddar oss mot och hur kan solen orsaka problem i vår hud?

Annons:

Det skadliga i solljuset är de olika UV-strålningarna. Det finns tre typer av ultraviolett strålning, A, B och C. UVC är vi inte så vana att höra om eftersom denna strålning inte läcker ut ifrån ozonskiktet, förutom på vissa få områden i världen. UVA och UVB är vi mer vana att höras talas om – båda är skadliga men på olika sett. 

UVA- och UVB-strålning

UVA är det som gör att vår hud åldras, att vi får rynkor och tappar spänsten i huden. Medan UVB är den strålningen som gör att vi bränner oss. När solens strålar träffar vår hud så börjar våra celler att skapa mer pigment för att skydda huden, vi blir då bruna, ibland röda då vår pigmentproduktion inte hinner med i förhållande till strålningen från solen. De är viktigt att vi är rädda om vår hud dagligen och skyddar oss mot solen, detta kan man göra med en solskyddsfaktor som finns i olika styrkor. Styrkan bestämmer egentligen hur länge man kan vara i solen innan man behöver smörja på ett nytt lager. Huden i ansiktet är känsligare och behöver oftast högre solskydd än övriga delar av kroppen. Ha som vana att kläder är ett bra skydd, men är inte helt täckande, så vill man ha maximalt med skydd ska man även smörja hela kroppen även fast man har kläder på dig.

Den kemiska processen som sker i huden när man applicerat solkräm är att det bildas ett fysiskt filter som skyddar mot solen. Det fungerar som en spegel på huden och reflekterar bort de skadliga strålningarna innan de hinner göra skada. Det kemiska filtret i produkten gör att de få strålar som eventuellt kommer förbi det första fysiska filtret omvandlas till värmeenergi, som sedan oskadliggörs och lämnar huden. I och med detta blir solskyddet väldigt säkert, så länge det används på rätt sätt. Förutom solskydd och att sola med måtta finns det några andra tips och knep för att få en strålande och vacker hud för oss svenskar som uppskattar solens strålar så mycket. 

Tips för en strålande sommarhud

Efter en hel dag i solen är det skönt för huden att smörja på en aftersun som återfuktar och lugnar huden. Aloe vera-gel ger extra svalka och vårdar din hud efter en solig dag. De är fuktgivande, lugnande och svalkande för huden. En annan ingrediens som hjälper till att dämpa rodnaden och lugna huden efter solexponering är boerhavi diffusa eller punarnava som den också kallas.  

Betakaroten är en antioxidant som bidrar till att bibehålla en normal hud och neutraliserar fria radikaler vilka bildas i huden då den utsätts för solens strålning. Betakaroten finns bland annat i morötter, äggula och spenat.  

En peelingkräm för att avlägsna döda hudceller på kroppen och i ansiktet är ett bra sätt att hålla sig sommarfräsch och få en snygg och fräsch hud. Tänk på att inte använda samma peeling i ansiktet som på kroppen. En kroppspeeling brukar ofta vara grövre och den kan skada huden i ansiktet.  

Kraftfullt cellförnyande serum som arbetar med peptidteknologi istället för AHA/BHA/Retinol är också ett tips. Det sägs fungerar perfekt för hud som inte tolererar syror men vill nå ökad fasthet och spänst. Särskilt bra ska det vara för den mogna tåliga huden att använda exempelvis efter en professionell syrabehandling för att förlänga effekten och maximera resultaten.

Viktigt att återfukta huden

Såväl sol som vind och bad verkar påfrestande för huden så det är viktigt att återfukta huden ordentligt. Utöver fuktgivande krämer kan det vara skönt att ha en bra mist för ansikte och kropp som återfuktar huden och håller den fräsch. Lätt att ha med sig överallt och lätt att använda flera gånger om dagen. 

Det finns serum med stärkande orkidévatten istället för alkohol eller silikon vilket ska göra att ingredienserna tas upp helt och hållet av huden och fungerar som en transparant slöja som förhindrar att huden släpper ifrån sig fukten. En annan ingrediens som ska vara positiv är antarcticine som är ett glykoprotein (består av aminosyrorna: glycine, histidine, lysine) med kollagenstimulerande egenskaper och som ska ha förmågan att göra hudstrukturen mjuk.

Hydrolyserat kollagen (kollagenaminosyror) framställs genom proteiner som bryts med vatten, vilket resulterar i en hög dos av den singulära aminosyran hydroxiprolin. Hydroxiprolin ökar fuktnivån i de ytligaste delarna av huden och hämmar det enzym som bryter ner kollagen och elastin.

Var noga med din dagliga hudvård

Glöm inte heller bort den dagliga hudrutinen på sommaren och att rengöra huden noga både morgon och kväll. Den är extra viktig när man vistas mycket utomhus och värmen tillsammans med solen kan förvärra problemen med torr hud. Såväl kroppen, ansiktet och hårbotten behöver lite extra omvårdnad med fuktgivande produkter. Har man en känslig hy är det extra viktigt att använda milda och återfuktande produkter i sin dagliga hudvård. 

Ett bra solskydd alltid ett måste under sommartiderna och viktigt att man smörjer på under dagen. Speciellt om man tagit sig ett härligt dopp under tiden man är exponerad för sol.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: