Ange ditt sökord

Var femte tjej i högstadiet har någon gång blivit utsatt för sexuella trakasserier. Foto: Shutterstock

Var femte tjej i högstadiet har någon gång blivit utsatt för sexuella trakasserier. Foto: Shutterstock

Friends: Var femte tjej utsatt för sexuella trakasserier

Nu varnar organisationen Friends för en normalisering av sexuella trakasserier i skolmiljö.  V

Annons:

ar femte tjej har någon gång blivit utsatt för sexuella trakasserier i högstadiet. 

Det visar Friends årliga rapport om mobbning och kränkningar i svenska skolor, Friendsrapporten 2014.

Vanligast på mellanstadiet

Rapporten innehåller svar från 12 766 barn och visar bland annat att 11 procent av barnen i mellanstadiet någong gång har blivit utsatt för mobbning under det senaste året. Man definierar mobbning som upprepade kränkningar och det har visat sig att det är vanligast i just mellanstadiet. 

I såväl mellan- som högstadiet har var femte barn någon gång blivit utsatt av kränkningar av en annan elev under det senaste året. Samtidigt visar rapporten att unga tjejer överlag är mer utsatta för kränkningar i skolan än killar.

Sexuella trakasserier vanligt på högstadiet

I år har man även för första gången undersökt problemen med sexuella trakasserier i skolan. Den typen av kränkningar visade sig vara vanligast på högstadiet där var femte tjej har varit med om sexuella trakasserier. 

Det var dubbelt så många som hos pojkarna och inte alltför sällan berättade unga i fritextsvaren att många av trakasserierna skämtas bort. 

Aldrig ok

Lars Arrhenius, generalsekreterare på Friends säger i en kommentar till rapporten att sexuella trakasserier aldrig får bli en del av ett normaliserat beteende vilket rapporten och fritextsvaren tyder på är utvecklingen. 

Han betonar att man istället måste ta sexuella trakasserier på allvar och aldrig försöka rättfärdiga dessa som ett skämt eftersom de kan förstöra en ung persons liv. 

Görs inte tillräckligt

Från Friends sida vill man också se en stärkt elevhälsa och obligatorisk utbildning på lärarprogrammet om mobbning. Lars Arrhenius konstaterar även att det görs för lite för att motverka mobbning. 

Om det hade gällt arbetsplatser för vuxna hade man aldrig accepterat de siffror som rapporten presenterar menar Lars Arrhenius och Friends.

Svara på veckans fråga: Har du någon gång blivit mobbad? Svara anonymt här

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: