Ange ditt sökord

Fri från ångest

Fri från ångest

Idag finns effektiva läkemedel mot panikångest, men det finns också olika andningstekniker och sätt att styra sina tankar och kan mota bort ångesten. Psykolog Martha E Sjöberg beskriver här dessa tekniker.

Annons:

Hjärtat dunkar och rusar, andningen känns tung och bröstkorgen fylls av smärta och obehag. Du kanske känner dig yr och ostadig, darrar eller skakar, känner dig overklig, mår illa, får plötsliga symtom från magen? Känner dig rädd för att förlora kontrollen? Bli tokig? Tror att du är på väg att dö? ”Affekten” rädsla – skräck har kommit och hälsat på. Om du har drabbats – det finns hjälp att få.

Med affekt menas en i första hand kroppslig reaktion på något som händer i en persons omgivning eller i hans/hennes kropp. Darwin var den förste att beskriva att människor föds med ett biologiskt responssystem, i hans tycke med 7 olika funktioner; vrede, fruktan, obehag, svartsjuka, till-givenhet, glädje och sorg.

Silvan Tomkins (1911 – 1991) var en av 1900 talets främste psykologer och nytänkare. Han har studerat och beskrivit människans affektsystem som ett biologiskt givet signalsystem. De är omedvetna eller ”icke-viljestyrda” och alltså närmast reflexmässiga. Våra affekter är alltså neurofysiologiska och avspeglas i ansiktsuttryck, hållning och andningsmönster.

När man drabbas panik är det första som händer att man tappar sin vanliga naturliga andning. När man inte kan andas på ett naturligt sätt så upprätthåller, förlänger och förstärker man den affekt man redan har.

Hur uppstår panik

Alla har nog någon erfarenhet av att känna panik; kanske en tanke på att du glömt slå av spisen eller strykjärnet? Kanske du trodde att ditt barn skadat sig? När du vet att faran är över avtar reaktionen och du blir dig själv igen. Allt detta fungerar bra och är naturligt i vissa sammanhang men för den som lider av panikångest pågår reaktionen ofta utan begripligt sammanhang.

Vi människor har ett så starkt behov av både begriplighet och sammanhang så om det inte finns – så skapar vi ett. Panik uppstår i bussen = ”jag är rädd för att åka buss”. Panik uppstår i en kö = ”jag är rädd för köer”. Så uppstår ofta en ångest för att få ångest. Eftersom panik är en så obehaglig upplevelse går vi långt för att undvika att drabbas av det igen. En del går så långt att de nästan aldrig går ut genom ytterdörren igen.

Panik kan uppkomma som en reaktion på kronisk stress och/eller akut stress. Om man får panik i samband med en akut stress, som till exempel att man blir överfallen och rånad är det i allmänhet begripligt.

Kronisk stress kan handla om att man som barn råkade ut för saker som man inte hade möjlighet att vare sig förstå eller handskas med. Många av de patienter jag har träffat har vuxit upp som barn till alkoholister, där våld och obegriplighet var en del av vardagen. Andra har varit utsatta för sexualiserat våld som man kanske aldrig har talat om.

Ibland kan det då vara svårt att sätta ihop händelser i det förflutna med det som händer i kroppen här och nu. Om man jobbar för mycket och aldrig får möjlighet till vila och återhämtning kan vårt affektsystem komma i obalans. Droger av olika slag kan naturligtvis också framkalla olika negativa affekttillstånd. Om man lever sitt liv på ett sätt som man egentligen inte vill eller trivs med kan ångest vara en signal på att något behöver förändras.

Behandlingsmetod

Som behandlare är det viktigt att jag först får klart för mig vad det är som har hänt. Har personen använt droger av olika slag? Har det hänt något speciellt här och nu? Hur ser personens livshistoria ut och så vidare. Om någon har varit utsatt för våld av något slag kan det vara hjälpsamt att gå i psykoterapi för att bearbeta detta.

När jag vet mera så väljer jag inriktning och behandling. Vanligtvis finns vissa ”ingredienser” som jag nästan alltid arbetar med för att hjälpa den som har drabbats. Att hitta tillbaka till en naturlig och normal viloandning är ofta det första steget till att ta kontroll över sig själv. Jag arbetar med hypnos som behandlingsmetod där andningen är central för att uppnå ett tillstånd av både mental och fysisk avspänning.

Meditation, mental träning, yoga, Chi Gong och Tai Chi är exempel på andra tekniker där man aktivt fokuserar på andning. När man har haft svårt att andas så är det vanliga att man andas kort och lite flämtande, högt uppe i bröstkorgen, man andas inte längre med buken. Det är vanligtvis utandningen som är svårast och det kan ta tid att hitta tillbaka till en naturlig andning igen. Övning ger dock färdighet!

Lära sig tänka på ett speciellt sätt

Man kan börja med att undersöka sitt eget andningsmönster – när andas du bra? Vad är det som får dig att tappa bort din egen andning? Vad är de första tecknen på att andningen börjar komma i obalans? Du håller handflatorna med lillfingrarna över de nedersta revbenen och när du andas in ska du känna det som att händerna kommer längre ifrån varandra.

En del tycker att det är hjälpsamt att föreställa sig att de har gälar där. Du kan prova att ljuda ”m” på utandningen för att se hur lång och jämn den är. Om du andas ut, långsamt, hela vägen så går inandningen av sig självt. Du kan föreställa dig vågor som sakta rullar in och ut igen mot en sandstrand och andas med dem.

Det finns så oändligt många sätt och tekniker – om det är svårt på egen hand så sök hjälp av leg. Psykolog eller en leg. Sjukgymnast som arbetar med andning! När man kan andas naturligt och normalt igen så har man den första och viktigaste resursen för att gå vidare. Förutom vårt affektsystem så har vi människor en förmåga att tänka, men det slås ofta ut när paniken invaderar. Det kan vara mycket hjälpsamt att lära sig olika tekniker för att behålla sin tankeförmåga även när man får ångest.

En sak som ställer till det för oss ibland är att vi ofta lägger på en värdering på våra instinkter, tankar och känslor. ”Jag är en dålig människa som tänker/känner såhär”. I det trance tillstånd som man kan frammana med hjälp av hypnos kan man få en möjlighet att granska sig själv utan att lägga på en värdering.

Många problem uppstår just därför att vi identifierar oss med en viss tanke eller känsla. ”Eftersom jag tänker/känner X så är jag o-älskbar”. Så försöker man dölja för sig själv och omvärlden att man tänker/känner som man gör. Ju mer man försöker tränga undan sina ”hemliga skuggsidor” desto starkare växer de sig. I trance är det lättare att se och förstå att jag har instinkter men jag är så mycket mer än mina instinkter, jag har mina tankar men jag är så mycket mer än mina tankar, jag har mina känslor men jag är så mycket mer än mina känslor.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: