Ange ditt sökord

Många anställda som emellanåt jobbar hemifrån känner säkert igen problematiken med att balansera arbetsliv och privatliv.  Foto: Shutterstock

Många anställda som emellanåt jobbar hemifrån känner säkert igen problematiken med att balansera arbetsliv och privatliv. Foto: Shutterstock

Frankrikes lagförslag: koppla bort och koppla av

Var gränsen mellan privatliv och arbetsliv går är inte så lätt att veta alla gånger. För att skapa en tydligare balans har Frankrike som lagförslag att införa förbud mot att kolla jobbmejlen efter arbetstid.

Annons:

Förslaget kommer från Frankrikes arbetsminister och skulle i så fall vara en av flera nya reformer som landet kan anta för att lätta på vissa regler på den franska arbetsmarknaden. 

Många tar med sig jobbet hem

Konsten att koppla bort för att kunna koppla av. Många anställda som emellanåt jobbar hemifrån känner säkert igen problematiken med att balansera arbetsliv och privatliv. Tillgången till jobbmobil och jobbdator suddar ut gränsen än mer och gör att många ofrivilligt tar med sig jobbet hem.

En undersökning från Lunds universitet på 1500 personer visar att var tredje ofta kollar jobbmejlen utanför ordinarie arbetstid. Närmare en fjärdedel upplever också att det förväntas av dem att vara tillgängliga utanför arbetstid. 

Lagförslag mot att kolla jobbmejl

Från samma undersökning framgår också att antalet människor som arbetar hemifrån har mångdubblats bara under det senaste decenniet. Att gränsdragningarna mellan arbete och fritid blir svårare att förhålla sig till är således inte så konstigt. 

För att skapa en tydligare uppdelning mellan just arbete och hem, offentligt liv och privatliv, har Frankrike tagit emot ett lagförslag från arbetsminister Myriam El Khomri. Om bestämmelsen träder i kraft skulle det innebära att anställda har rätt att ignorera mejl och andra jobbrelaterade meddelanden utanför kontorstid. 

Oklart hur bestämmelsen skulle fungera i praktiken

Sedan tidigare har en del företag i Frankrike redan infört en sådan regel och 2014 slöts en facklig överenskommelse som innebar ett förbud att läsa jobbmejlen efter klockan 18 på kvällen. Detta omfattade emellertid bara personer som arbetar inom teknik-och konsultsektorn.

Det nya lagförslaget skulle däremot gälla hela landet, men eftersom det fortfarande bara är på förslagsnivå är det inte sagt hur en sådan bestämmelse skulle fungera i praktiken. 

Annons:

Källor:

Aftonbladet, Du & Jobbet

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: