Ange ditt sökord

Framgångsrikt KOL- projekt på Scania

Framgångsrikt KOL- projekt på Scania

Scania har under året genomfört ett omfattande projekt bland de anställda i Södertälje, för att identifiera medarbetare med sjukdomen KOL. Drygt 400 medarbetare har genomgått ett andningstest, för att få besked om de hade KOL eller inte. Resultatet presenteras idag på den pågående Läkarstämman i Stockholm. Projektet är det en del i Scanias hälsoarbete, som är inriktat på att befrämja och utveckla hälsan hos alla medarbetare och därmed motverka risker för ohälsa

Annons:

– Syftet med projektet var att på ett tidigt stadium upptäcka nedsatt lungfunktion hos medarbetarna och uppmärksamma sjukdomen KOL(Kronisk Obstruktiv Lungsjukdom).
Av de drygt 400 medarbetarna som genomgick andningstestet (spirometri), vilket mäter lungfunktionen, fick 82 personer diagnosen KOL
– Noterbart var att de flesta var helt omedvetna om att de hade KOL, säger Thorstein Sandaker, företagssköterska vid Scania Hälsocenter.

55 av dem som fick diagnosen KOL, kommer Scaniahälsan att följa upp i en studie, för att se om KOL- beskedet leder till förändringar i livsstil och rökvanor.
– Vi kommer också att använda resultatet för öka informationen om rökningens skadeverkningar och möjligheterna till stöd för rökavvänjning , säger Thorstein Sandaker

Det var under rubriken ”För Andningens Skull”, som cirka 3 000 medarbetare över 45 år vid Scania i Södertälje i början av året fick ett brev med frågor om sina pågående eller tidigare rökvanor samt information om KOL. En av Sveriges vanligaste, men också en av de mer anonyma folksjukdomarna och en sjukdom som framförallt drabbar rökare eller före detta rökare.
Hela 1900 personer svarade på enkäten och av dessa erbjöds cirka 500 ett spirometritest varav drygt 400 genomförde testet.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: