Ange ditt sökord

Eftersom ditt hjärta har en så viktig funktion och är ett väloljat maskineri måste du ta hand om hjärtat. Foto: Shutterstock

Eftersom ditt hjärta har en så viktig funktion och är ett väloljat maskineri måste du ta hand om hjärtat. Foto: Shutterstock

Nedsatt hjärtfunktion leder till ohälsa och hjärt- och kärlproblem, vilket är ett av de allra vanligaste hälsoproblemen.  Foto: Shutterstock

Nedsatt hjärtfunktion leder till ohälsa och hjärt- och kärlproblem, vilket är ett av de allra vanligaste hälsoproblemen. Foto: Shutterstock

Från topp till tå – hjärtat

Detta älskade hjärta. En av de grundläggande kroppsdelarna för att vår kropp ska fungera och en symbol för allt från livet till kärleken. Vi lär dig allt om hjärtat.

Annons:

Om du knyter din hand så får du en ungefärlig uppfattning om hur stort ditt hjärta är. Man brukar säga att ett hjärta väger runt 250 till 350 gram hos en vuxen person. Man kan förenklat säga att hjärtats funktion är att likna det vid en blodpump, vars uppgift är att förse vår kropp med friskt och syrerikt blod.

Hjärtat

Hjärtat

Hjärtat slår upp till 100 slag/minut i viloläge

Hos en fullvuxen person (i viloläge) slår hjärtat mellan 60 – 100 gånger per minut och pumpar cirka fem liter blod till kroppens organ och vävnader. Att hjärtat ”slår” betyder att hjärtat drar sig samman och att hjärtats vänstra kammare pumpar ut blodet i kroppen genom artärerna. Efter sammandragningen vidgar sig hjärtat igen, slappnar av, och blodet åker tillbaka in till höger förmak och höger kammare via venerna som leder till hjärtat. Blodet åker sedan, på väg till vänster kammare, via lungorna där det syresätts och koldioxid vädras ut. Därefter förs blodet till vänster kammare och sedan ut i kroppen igen. Den här processen sker i snitt 100 000 gånger per dag (!).

För att hjärtat ska genomföra den här processen krävs elektriska impulser. Det är dessa som får förmaken att pressa ner blodet i kamrarna. Det är sinusknutan som startar den här elektriska impulsen. AV-knutan i sin tur skickar signaler som får kamrarna att pumpa ut blodet i kroppen (från vänster kammare) och ut i lungorna för syresättning (från höger kammare).

Klaffarna i hjärtat är som ventiler

Klaffarna fungerar precis som det låter; som ventiler som hindrar blodet att gå tillbaka från kamrar till förmak eller från lungartär och stora kroppspulsådern till respektive kammare.

Ta hand om ditt hjärta

Eftersom ditt hjärta har en så viktig funktion och är ett väloljat maskineri måste du ta hand om hjärtat. Hjärtat påverkas av yttre faktorer som alkohol, tobak och andra skadliga ämnen. Nedsatt hjärtfunktion leder till ohälsa och hjärt- och kärlproblem, vilket är ett av de allra vanligaste hälsoproblemen.  En av de viktigaste förebyggande åtgärderna när det gäller hjärt- och kärlsjukdom är livsstilsförändringar. Det kan handla om små enkla steg som att motionera och att tänka på vad du äter till att sluta röka eller att ta tag i svårare problem.

Fakta: hjärtsjukdom

  • 30 procent av alla som avlider i Sverige gör det till följd av hjärt- kärlsjukdom.
  • Varje år drabbas 10 000 personer i Sverige av plötsligt hjärtstopp. Endast 600 överlever.
  • Varje år föds knappt 2 000 barn med hjärtfel.
  • Minst 250 000 svenskar har kronisk hjärtsvikt.
  • Mellan 30 och 40 procent av de som genomgått en hjärtinfarkt lider av depression.
  • Av de cirka 300 000 svenskar som beräknas ha förmaksflimmer har endast två av tre fått diagnosen förmaksflimmer.
  • Såväl kvinnor som män kan drabbas av hjärtinfarkt.

3 vanliga hjärtproblem:

Hjärtinfarkt – Om en blodpropp bildas i något av hjärtats kranskärl uppstår en akut syrebrist.

Plötsligt hjärtstopp – När hjärtats pumpförmåga utan förvarning upphör kallar man det för plötsligt hjärtstopp.

Hjärtsvikt – När hjärtat inte orkar pumpa ut tillräckligt med blod i kroppen kallar man det för hjärtsvikt.

Källor: Hjärt- lungfonden och Allt om vetenskap

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: