Ange ditt sökord

Att inte få kolla sin mobil kan inte bara ge högt blodtryck utan även en ökad känsla av oro, det menar forskarna. Foto: Shutterstock

Att inte få kolla sin mobil kan inte bara ge högt blodtryck utan även en ökad känsla av oro, det menar forskarna. Foto: Shutterstock

Forskarna: Mobilabstinens ger högt blodtryck

Kollar du din mobiltelefon ofta? Och blir du orolig och stressad av att inte ha koll på din mobiltelefon? Då är du inte ensam. Att bli fråntagen sin mobiltelefon kan få fysiologiska effekter på din kropp, bland annat högt blodtryck. 

Annons:

Det visar ny forskning från University of Missouri.

Smartphones togs ifrån deltagarna

Drygt 200 studenter fick delta i studien med förespegling att de skulle få testa en ny sorts blodtrycksmätare samtidigt som de skulle lösa ett ordpussel. 

Egentligen skulle forskarna istället studera hur studenterna reagerade känslomässigt, kognitivt och fysiologiskt när deras smartphones togs ifrån dem samtidigt som de arbetade med ordpusslen. 

Mätte puls, blodtryck och välbefinnande

Under första delen av testet fick studenterna ha sina smartphones bredvid sig på skrivbordet och efter några minuter mätte man puls och blodtryck samt frågade studenterna hur de mådde. Efter halva tiden kom forskarna in och flyttade mobiltelefonerna lite längre bort i rummet, men väl inom synhåll, med ursäkten att mobiltelefonerna störde blåtandssignalen från blodtrycksmätarna.

När studenterna fortsatte med ordpusslen ringde forskarna till några av telefonerna som de inte längre kunde nå och lät telefonerna ringa i ungefär 20 sekunder. Därefter mätte man återigen puls, blodtryck och ställde frågan till studenterna om hur de mådde. 

Högt blodtryck minuten efter

Resultatet visade att studenterna hade såväl högre blodtryck som puls redan minuten efter att de inte tillåtits svara i mobiltelefonen. Dessutom kände studenterna en ökad oro och ökade obehagskänslor.

Deltagarna preseterade även mycket sämre på ordpusslen, som var en sorts kognitiva tester, jämfört med när de hade telefonerna bredvid sig. 

Social bekräftelse

En anledning till den starka reaktionen tror man kan vara behovet av social bekräftelse. Men det är inte bara dåligt med mobiltelefon. Tidigare forskning har nämligen visat att telefonerna hjälper oss att stärka familjeband och utöka vårt sociala nätverk.

Är jag mobilberoende?

Följande frågor har tagits fram av Svenska dagbladet tillsammans med Kolmårdens behandlingshem där bland annat spelmissbrukare behandlas. De ska inte ses som ett test för att se om du behöver hjälp, utan ge en fingervisning om vilken konsument du är av mobiltelefoni. Roger Thörn på Kolmårdens behandlingshem råder dig som får nära full pott att se över ditt beteende.

Är jag mobilberoende?

  1. Känner du behov av att vara uppkopplad och kolla mobilen allt oftare och längre?
  2. Har du tänkt att du borde använda mobilen mindre?
  3. Använder du mobilen i badrummet?
  4. Har du smugit med mobilen och undanhållit för vänner eller familj att du använt den?
  5. Påverkar mobilanvändandet viktiga relationer negativt?
  6. Kan du känna ångest under längre perioder du inte är uppkopplad?
  7. Skulle du klara att lämna mobilen hemma om du gick på promenad?
  8. Känner du tvång att använda mobilen när du kör bil eller cyklar?
  9. Använder du mobilen när du är i samtal med andra?
  10. Nöjeskollar du på mobilen om du är med ditt barn?
  11. Blir sömnen påverkad av att du inte kan sluta kolla på mobilen?
  12. Märker du att du utan särskilt mål kollar appar och sociala medier mer än en 30 minuters period om dagen?
  13. Använder du mer än två timmar om dagen med mobilen förutom att tala i telefon?
  14. Använder du den när du borstar tänderna?
  15. Har mobilen påverkat ditt pluggande eller ditt arbete negativt?
  16. Om du hör ett ljud från mobilen på natten, känner du tvungen att gå upp och titta? 
Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: