Ange ditt sökord

Inre motivation, små steg och stöd från omgivningen är hemligheten till att lyckas med en livsstilsförändring menar forskare. Foto: Shutterstock

Inre motivation, små steg och stöd från omgivningen är hemligheten till att lyckas med en livsstilsförändring menar forskare. Foto: Shutterstock

Forskare: Så går du till väga för att ändra ditt livsmönster – och lyckas

Dags att göra den där stora livsstilsförändringen du har gått och funderat på? Forskaren Karin Weman Josefsson har tittat närmare på hur du gör för att lyckas ändra din livsstil långsiktigt.

Annons:

Karin Weman Josefsson sätter även fingret på det vanligaste misstaget som hälsocoacher, lärare, läkare, föräldrar och många andra gör när de försöker bidra till andras livsstilsförändring.

Enkätfrågor och kontrollstudier

Karin Weman Josefsson arbetar som forskare vid Högskolan i Halmstad och Göteborgs universitet. I avhandlingens material ingick totalt  över tusen personer som fick svara på enkätfrågor. Karin Weman Josefsson har även kompletterat med randomiserade kontrollstudier med över trehundra deltagare.

Själva avhandlingen kommer att läggas fram vid Göteborgs universitet inom ämnet psykologi.

Inre motivation och små steg

Baserat på enkätsvaren och kontrollstudierna kunde Karin Weman Josefsson se att det viktigaste för att ändra sin livsstil är inre motivation. Men det gäller inte bara att motivationen är stark, den behöver även vara kvalitativ för att man inte ska ge upp och lägga av.

I avhandlingen skiljer Karin Weman Josefsson också på inre och yttre motivation.

Skillnad på inre och yttre motivation

Till den yttre hör begreppet “borde”. Till hjälp med den yttre motivationen kan man ha allt från läkare till personliga tränare och vänner. Den yttre motivationen kan även vara driven av skuldkänslor, egna “borden” och måsten. Den yttre motivationen kan vara viktig för att initialt komma igång men för att bibehålla långsiktigheten och faktiskt åstadkomma förändring behöver man en inre, självbestämmande motivation.

Det är den inre motivationen som är viktig för att lyckas med livsstilsförändringar och Karin Weman Josefsson säger i en kommentar att alla har inre drivkrafter “som nyfikenhet eller sökandet efter spänning, att vi tycker det är skönt eller kul”.

Små steg gör skillnad

Karin Weman Josefsson lyfter även fram vikten av att förändra i små steg. Att börja genomföra små förändringar istället för att göra stora förändringar över en natt kan hjälpa dig att lyckas med din livsstilsförändring. Karin Weman Josefsson konstaterar att små förändringar i vardagen, som att stå upp medan man byter kanal på teven, till och med kan ge större hälsoeffekter än tre entimems gympass i veckan.

Särskilt effektivt blir de små förändringarna om de kombineras med din inre motivation.

Utgå från individen

Ett stort misstag som många gör, anser Karin Weman Josefsson, är att inte utgå från individen. Det Karin Weman Josefsson syftar på är att såväl hälsocoacher, läkare och lärare som föräldrar, anhöriga och vänner gör när de försöker hjälpa andra att förändra sin livsstil är att utgå från antingen allmänna hälsorekommendationer eller helt enkelt utgå från sig själva.

Karin Weman Josefsson menar att man istället, för att lyckas med att förändra sin livsstil, behöver känna att man gör egna val och gör saker som man själv känner att man klarar av. Hon rekommenderar att de runt omkring istället visar att de bryr sig, lyssnar och hjälper till att stötta genom att utgå från individens behov.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: