Ange ditt sökord

 Forskarna har jämfört vilken effekt läkemedel har kontra beröring och massage för den som lever med demens. Foto: Shutterstock

Forskarna har jämfört vilken effekt läkemedel har kontra beröring och massage för den som lever med demens. Foto: Shutterstock

Forskare: Massage kan lugna bättre än medicin

Beröring och massage påverkar många människor positivt, det har forskare länge konstaterat. Beröring kan till och med fungera bättre än läkemedel.

Annons:

Det visar en stor kanadensisk översiktsstudie om hur beröring och massage kan användas i behandling av patienter med demens.

Sammanställning av tidigare forskning

När forskar studerar och sammanställer tidigare forskning på ett visst område kallas det för en översiktsstudie.

I det aktuella fallet har man tittar närmare på inte mindre än 160 studier om effekterna av lugnande läkemedel jämfört med alternativa metoder som exempelvis massage.

Beröring och massage kan fungera bättre än medicin

För den som lever med demens är inte sällan ilska och oro en del av själva sjukdomsbilden. Lugnande mediciner blir då i sin tur en del av den övergripande behandlingen. I de många studier som har granskats har man jämfört just vilken effekt läkemedel har kontra beröring och massage för den här patientgruppen.

Forskarna konstaterar i sin översiktsstudie att det faktiskt är så att fysisk kontakt och beröring kan vara mer effektivt än lugnande medicin när det kommer till att behandla demenspatienter som är oroliga och upprörda.

Fakta Demens – förekomst och orsaker

Demenssjukdom finns i alla åldrar men ökar kraftigt med stigande ålder. Cirka 1 % av 65 åringar och ca 20% av 85 åringarna har demens. Man räknar med att 140 000 människor lider av demens i Sverige och varje år tillkommer det 25 000 nya fall.

De vanligaste orsakerna till demens är:

  • Nervsjukdom (ex Alzheimers sjukdom)
  • Blodkärlsförändringar i hjärnan
  • Fysisk skada (trauma)
  • Vattenskalle
  • Tumör
  • Infektion/inflammation
  • Missbruk
  • Alzheimers sjukdom – symtom

De olika demenssjukdomarna har olika symtombild.

Annons:

Källor:

Sveriges radio

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: