Ange ditt sökord

Typ 2-diabetes, även kallad åldersdiabetes, är den vanligaste formen av diabetes. Foto: Shutterstock

Typ 2-diabetes, även kallad åldersdiabetes, är den vanligaste formen av diabetes. Foto: Shutterstock

Forskare kan ha hittat sätt att bota diabetes

Forskare i Norge kan ha hittat en ledtråd som skulle kunna leda till att man i framtiden kommer att kunna bota personer med typ 2-diabetes.

Annons:

Det är forskare vid universitetet NTNU i Trondheim som ligger bakom de nya rönen som forskarna menar är revolutionerande.

Hormon kan användas som diabetesmedicin

PYY är ett aptitnedsättande hormom och i samband med operationer gjordes en upptäckt som kan vara nyckeln till att bota just typ 2-diabetes.

De kinesiska forskarna Duan Chen och Chun-mei Zhao, verksamma i Trondheim, upptäckte nämligen att hormonet kan användas i diabetesmedicin och metoden skulle kunna vara såpass effektiv att den kan vara botande.

Diabetes försvann helt

Magnus Kringstad Olsen är doktorand på NTNU och jobbar med forskarparet. Till Norska TV2 säger Magnus Kringstad Olsen att upptäckten är ganska revolutionerande då studier på djur visat att hormonet inte bara kan minska diabetes utan även få diabetes att försvinna helt.

Nu behöver man se över möjligheten att testa metoden även på människor men om upptäckten faktiskt skulle kunna vara ett botemedel kan det vara livsavgörande för de runt 600 miljoner människor i världen som om 15 år beräknas kunna vara drabbade av typ 2-diabetes.

Fakta typ 2-diabetes

Typ 2-diabetes är den vanligaste formen av diabetes och drabbar cirka 4 procent av alla personer i Sverige. De vanligaste symtomen är att man känner sig trött, törstig och ofta är kissnödig. Men diabetes kan också ge andra komplikationer som exempelvis synskador.

Annons:

Källor:

NRK TV2

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: